23948sdkhjf

”Det behövs mer engagemang i industrin”

Istället för att en ny standard ställer nya villkor på företagets verksamhet är det bättre att delta i standardiseringsarbetet och forma sin egen framtid. Det tycker Thomas Borglin på SEK Svensk elstandard.
Thomas Borglin, SEK Svensk elstandard.

Det finns flera skäl till att engagera sig i standardiseringsarbetet. Oftast börjar arbetet med att flera företag i samma bransch kommer överens om en gemensam terminologi för att underlätta för kunder och leverantörer. Därefter övergår arbetet i de flesta fall till att sätta ramar för gemensamma mätmetoder, övergripande produktegenskaper eller processbeskrivningar. I den stora banken av standarder finns också en massa kunskap som byggts upp under årens lopp.

– För det mesta är du inte ensam om ett problem. Väldigt ofta har andra råkat ut för samma sak, så någon annan kan redan ha börjat utveckla lösningar eller så finns hela svaret färdigt i en standard, säger Thomas Borglin, standardiseringsingenjör på SEK Svensk elstandard.

Inom vissa delar av standardiseringsvärlden finns företag som försöker ändra standarden till sin egen fördel, så att den blir så produktspecifik att det bara är företagets egna produkter som uppfyller standarden.

– Förhandlingar är en stor del av standardiseringsarbetet, så finns det ingen som har motargument finns en risk att standarden handlar om materialval och dimensioner. Vi vill att den snarare ska beskriva provningsmetoder eller hur produkten ska fungera, säger Thomas Borglin.

Det blir allt vanligare att företag inom en viss bransch vill standardisera en kommande marknad. Så är det till exempel för en kommande standard om energiskörd. Den handlar om givare eller sändare som ska få sin energiförsörjning från vibrationer eller annan rörelseenergi i närheten. De skulle vara lämpliga att använda i områden med hög risk för explosion där varken elledningar eller batteri är önskvärda. I det här fallet handlar det om två förslag, ett från en tysk och ett från en japansk tillverkare. Generellt sett är producenter mer intresserade av standardiseringsarbete.

– Det bästa är att hänga med från början för att kunna påverka som mest. Vi vill gärna se att fler användare och slutkunder deltar, inte bara tillverkarna, för det här berör ju dem i allra högsta grad, säger Thomas Borglin.

Generellt sett är det en hög aktivitetsnivå på standardiseringsarbetet i Sverige. Men den skulle kunna vara ännu högre. Thomas Borglin menar att det handlar om den svenska standardiseringsorganisationens förmåga att nå ut med information, men också ett ointresse från företagens sida.

– Vissa menar att det inte är någon idé, men det är en märklig inställning tycker jag. Företagen har ju chans att forma sin egen bransch och framtid och då tycker jag att de ska ta tillvara den möjligheten. Det behövs mer engagemang i industrin.

Jesper Gunnarsson

Fakta: SEK svensk elstandard

SEK svensk elstandard är den äldsta av Sveriges tre standardiseringsorgan. De andra två är Informationstekniska standardiseringen (ITS) och Swedish standards institute (SIS).

SEK har ansvaret för all standardisering som har med elektricitet att göra och representerar svenska intressen på europeisk nivå (CENELEC) och internationell nivå (IEC). Oftast sker arbetet direkt på internationell nivå varefter standarderna godkänns både som europeisk och svensk standard.

Organisationen är ideell och finansieras av medlemsavgifter, försäljningsintäkter och statliga anslag.

Standardiseringsarbetet sker i olika kommittéer och arbetsgrupper som fokuserar på egna ämnesområden. Arbetet ska präglas av öppenhet och samförstånd och har därför ett stort inslag av argumentation och förhandling.

Fakta: Aktuella processtyrningsstandarder

Standarder för processtyrning på internationell nivå skrivs i den tekniska kommittén IEC TC 65. Dess svenska motsvarighet heter SEK TK 65. Här är några pågående internationella projekt som sannolikt också blir europeisk och svensk standard:

IEC 62443 IT-säkerhet i processystem (datahantering, kompatibilitet m.m.). Teknisk spec., ska bli standard

IEC 62264 Integrering av processtyrning och affärssystem. Successiv revision.

IEC 62952 Energiskörd (om komponenter som drivs av energi i omgivningen). Två företagsförslag finns.

IEC 62890 Livscykelhantering (hantering av komponenter med olika livslängd). Standardiseringsförslag klart

IEC 61511 Säkerhetskritiska system för processindustrin (SIL). Under revision

IEC 62682 Internationella riktlinjer för larm i processindustrin. Klar i vinter.

IEC 62439 Industriella nät med hög driftsäkerhet. Under revision.

IEC 62828 Mätgivare med digital utgång. Ny standard under framtagning.

IEC 61987 Egenskapslistor (LOP) för olika komponenter. Ny standard under framtagning

Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr 9 2014

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079