23948sdkhjf

Processtandarder minskar IT-strulet

Att få anläggningens alla datasystem, som kanske till och med härstammar från olika decennier, att kommunicera med varandra kan kräva stora arbetsinsatser. Nu har två nya standarder börjat underlätta IT-tekniker och programmerares arbetsbörda.
Charlotta Johnsson, Lunds universitet.

Det handlar om standarden IEC 62264 (även känd under namnet ISA-95) som kopplar ihop företagens affärssystem med produktionssystemen, och ISO 22400 som beskriver nyckeltal för att enklare utvärdera exempelvis processens effektivitet eller anläggningens produktivitet.

Fortfarande finns manuell datahantering på sina håll i industrin för att datasystemen inte är kompatibla. Data som samlats in i ett system måste knappas in manuellt i ett annat. Eftersom tillverkarna utgår ifrån standarderna när de utvecklar ny utrustning är det först nu som resultatet märks, trots att IEC 62264/ISA-95-standarden är cirka tio år gammal.

– För att åtgärda gamla program måste varje problem fortfarande lösas var för sig, vilket kan kräva en stor arbetsinsats från programmerare. Det lättaste är att skapa ett lager utanpå den gamla programmeringen som översätter till den information och datatyp som används idag, säger Charlotta Johnsson, professor på institutionen för reglerteknik vid Lunds universitet.

Standarden för att koppla ihop datasystemen anger vilken typ av information som ska skickas mellan systemen och hur den ska kodas för att vara läsbar. Sen får industrin välja de parametrar som bäst passar den egna verksamheten. Men oavsett valet kommer datasystemen att kunna kommunicera med varandra.

– Håller man sig till standarden så förkortar det helt klart arbetstiden nästa gång det är dags att byta en del av datasystemet. Vi behöver inte heller anlita lika mycket externa konsulter, säger Anders Björk, utvecklingschef på IT-avdelningen för Ovako i Hofors.

Nyckeltalsstandarden är nyare och har ännu inte börjat slå igenom. Initiativet kom från början från verkstadsindustrin, men den färdiga standarden är lika användbar för processindustrin. Genom att definiera ett trettiotal vanliga produktionsparametrar och ange hur de ska beräknas kan mätning och uppföljning förenklas.

Framför allt större företag med flera produktionsanläggningar inom samma koncern kan jämföra produktiviteten och sätta in extra resurser där de behövs, eller avveckla de minst produktiva produktionslinjerna.

Jesper Gunnarsson

Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 9 2014
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.052