23948sdkhjf

Årets investering – ny stränggjutning

I Smedjebacken investerar Ovako för fullt. Förra året fick anläggningen en ny rökgasanläggning, i somras när Process Nordic var på besök blev stränggjutningen helt utbytt och nästa år ska svalbädden förnyas.


Luften har förmodligen inte varit så skadlig på säkert 100 år. Lite ironiskt när stålverket förra året investerade i en av Europas modernaste rökreningsanläggningar för att få bukt med sina utsläpp. Annars hade miljökraven tvingat dem att avveckla verksamheten.

– Nu kommer vi att uppfylla kommande utsläppskrav med god marginal, säger Lars-Ola Ericsson.

Han arbetar egentligen på WSP och är anlitad som projektledare för installationen av den nya stränggjutningen. I möten med leverantörer och andra externa kontakter representerar han Ovako.

– Stålindustrin är så slimmad att de inte har egna resurser för projekt av den här storleken. De har ju i princip bara produktionspersonal. Därför fick de anlita en extern projektledare och frågade om jag var intresserad, säger han.

När Process Nordic är på besök är det två veckor kvar innan anläggningen ska provköras med en första smälta. På dagliga möten diskuteras olika problem som dyker upp under installationen och hur tidsplanen påverkas.

– I dagsläget är det tajt, men vi ligger precis inom tidsramen. Just nu är det rör- och eldragning som är bråttom, säger Lars-Ola Ericsson.

Lite drygt fyra veckor har gått sedan produktionen stoppade för sommaruppehåll och nedmontering av ”strängen”. Eftersom skiftena går från söndag kväll till fredag morgon kunde de börja förbereda avlägsnandet av betongfundamenten under helgerna flera månader i förväg. Mot slutet av juni var det bara sidofundamenten kvar.

Under rivnings- och grundläggningsarbetena har arbetsstyrkan varit som störst, omkring 180 personer. Nu är de femtiotalet färre. Fast sen går ju det vanliga driftstoppet och underhållet parallellt med stränggjutningsprojektet, så sammanlagt rör det sig ändå om ett par hundra personer. Vart en än vänder sig står det någon i blåställ och svetsar, borrar, skruvar eller drar kabel.

– Det kommer alltid överraskningar. En sån här byggprocess går inte att jämföra med att bygga ett tiovåningshus. När vi började riva betongfundament märkte vi att delar av väggarna i källarplan höll på att ge sig. Efter att ha gjort en hållfasthetsberäkning kunde vi göra de förstärkningar som behövdes, berättar Lars-Ola Ericsson.

Intill industrianläggningen ligger sjön Barken. Med hjälp av slussar går det att ta sig hela vägen till Mälaren och vidare ut i Östersjön.

Stränggjutningen har inte renoverats sedan början på 90-talet. Med den nya investeringen kommer anläggningen att kunna producera större format på de fyrkantiga stålämnena, och även rund stång.

Sex strängar gjuts samtidigt och kan styras var och en för sig. Om något går galet med en av dem ska den kunna stängas av. Den gamla gjutlådan blir kvar men formarna är nya. Allt ska anpassas för att klara de runda geometrierna. I år blir det rullarna, drag- och riktverket, nästa år svalbädd, valsverk och lite kringutrustning.

Efter sex hektiska veckor ska anläggningen alltså provköras. En smälta varje dag första veckan omväxlat med diverse justeringar. Veckan därpå ska produktionstakten öka. Ett tufft schema. Särskilt med tanke på att andra investeringar i branschen inte fungerar helt perfekt efter år av inkörningar.

– Vi kommer att bli klara i tid. Jag har mandat att driva projektet och det kommer jag att göra till nästan vilket pris som helst, säger Lars-Ola Ericsson.

Det här investeringsprojektet är det största i sitt slag som han fått förtroende att leda. Han har visserligen varit delaktig i flera andra projekt, men inte lika stort som detta i Smedjebacken.

– Min drivkraft är att se lösningarna när andra ser problem. Att få projektgruppen att ta sig runt de olika hinder som uppstår. Jag fördjupar mig sällan i detaljfrågor utan ser till helheten, att arbetet går i rätt riktning. Det krävs en hel del envishet, säger han.

På väg ut från industriområdet syns en annan nyinvestering som också kan symbolisera envishet, nämligen det kommunala energibolagets senaste satsning. Ett högt fjärrvärmetorn som ska värma en upp till 40 gånger 70 meter stor utomhusbassäng i sjön Barken. Stålverkets överskottsvärme ska bidra till några extra grader under badsäsongen för att locka besökare och nya invånare till Smedjebacken. Kommuninvånarna verkar vara ljumt inställda till projektet medan kommunalrådet envist driver på projektet.

En vecka innan tidningen ska tryckas skickar Lars-Ola Ericsson ett mejl:

– Provkörningarna går enligt planering. Personalen ska ha beröm för sitt engagemang, både svensk och utländsk personal. För närvarande är det finjusteringar av utrustningen som gäller, vilket är helt normalt med tanke på investeringens storlek.

Det verkar som att han har goda chanser att även få leda nästa års projekt, att förnya svalbädden och fräscha upp valsverket.

Text och foto:
Jesper Gunnarsson

Reportaget tidigare infört i Process Nordic nr 8 2014
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062