23948sdkhjf

Pumpdagen 2014: Säkerheten först

Under Processautomation på Svenska mässan anordnas för andra gången Pumpdagen under en heldag 7 oktober. Pumpdagen – ett samarbete mellan Pumpportalen, Svenska mässan och Process Nordic – kommer denna gång att fokusera på energi- och underhållsoptimering.
Pumpdagen riktar sig till alla som arbetar med pumpar, alla som har pumpar i sina fabriker, all typ av verksamhet som innehåller pumpar: VA., energisektorn och processindustrin. Även fastighet har nytta att gå på den dagen.

Pumpdagen ger inte bara möjligheten att ta till sig information. Med ett luftigt program har alla deltagare möjlighet att träffa och prata med de experter som är där och föreläser.

– Det finns inget likvärdigt forum i Sverige, inte heller utomlands vad jag vet. Det är en unik möjlighet att få svar på sina frågor och bli medveten om en del andra problemställningar, säger Mats Björkner, Pumpportalen, som sytt ihop årets Pumpdag.

Urvalet av föreläsare skedde på samma sätt som förra gången. Alla relevanta branschföretag kontaktades med instruktioner om vad Pumpdagen ville ha för att det skulle vara intressant. Det har inte, precis som tidigare, gått att köpa in sig.

– Alla som deltar har fullt fokus på case. Vi har case i stort sett i varje presentation. I flera fall finns kalkyler där man kan jämföra före och efter. Vid investeringar finns en payoff för hur lång tid det tagit för att få den betald i form av lägre driftskostnader eller lägre energikostnader. Utan att driftsäkerheten påverkas.

Förra Pumpdagen hade fokus på underhåll, bland annat tätningar. Det finns inte med nu. Pumpdagen har denna gång inriktning på energi- och underhållsoptimering.

Utvärderingen efter förra Pumpdagen visade att i stort sett alla 120 deltagare var väldigt nöjda. Kommentarer fanns bland annat om att man vill ha mer om vakuumpumpar – det finns med nu.

– Årets Pumpdag är vassare än den vi genomförde 2013. Vi har breddat med bl.a. föredrag om hur man kan effektivisera vakuum- och doserpumpssystem. Fokus ligger på att påvisa hur man kan genomföra en optimering och vi presenterar högintressanta verkliga case, där detaljerade LCC (LifeCycleCost) beräkningar visar på investeringskostnader och återbetalningstid för de olika applikationerna. Det kommer också presenteras färdplaner för hur man kan pumpoptimera, kunskap man ta med och applicera för sin egen verksamhet. Ett företag berättar hur man optimerar driften av motorer, ett annat visar på metoder för att uppgradera prestandan på gamla pumpar genom ny teknik och nya material som ger pumparna längre liv och lägre förluster, säger Mats Björkner.

Varför fokus på energi- och underhållsoptimering?

För att pumpägarnas första fokus är driftsäkerhet, att inget händer eller stör produktionen, slår Mats Björkner snabbt fast.

– Kikar vi på hur pumparna fungerar i systemen är pumpar som är optimerade för lägsta energiförbrukning de som mår bäst. Underhållsdelen kommer med helt gratis. Produktionssäkerheten är som bäst vid lägsta energiförbrukning. Grejorna hänger samman.

Många tror att det är bättre att satsa på en större pump för att vara på säker på att pumpen håller. Men det är inte riktigt så det fungerar.

– Har du en för stor pump för jobbet går den på en lägre verkningsgrad, och det är inte optimalt. Det jobbar inte mot Best Efficiency Point, BEP och ligger då antigen till vänster eller till höger om BEP. Då finns det risk att det uppstår problem.

Låg verkningsgrad kan leda till att pumpens livstid förkortas. Med hur mycket är svårt att säga.

– I en av bilderna i artikeln i Process Nordic finns detaljerat om vad som händer med pumpen som ligger utanför sin bästa verkningsgradpunkt(BEP). Jag tror de flesta är medvetna om det här, men man kanske inte är medveten om var pumparna går på pumpkurvan, säger Mats Björkner.

Det är väldigt vanligt att det köps in för stora pumpar. Det visar en finsk undersökning som dokumenterade och mätte verkningsgraden på 1690 pumpar på ett 20-tal företag. Resultat: den genomsnittliga verkningsgraden låg under 40 procent.

– Pumpar har olika verkningsgrad. Större, framför allt processpumpar, ligger på en verkningsgrad på 80-90 procent. De lite mindre har lägre verkningsgrad. Sätter man in en för stor pump i en applikation kommer den, även om den har en verkningsgrad på 80-90 procent, att gå på en betydligt lägre verkningsgrad. Det är inte bra.

Det finns säkert många uppfattningar om vem som begår felen och att man inte har rätt pump till applikationen. Oftast handlar det om en beslutskedja – med hängslen och livremmar – där alla vill vara på säkra sidan.

– Man måste bygga in en säkerhet i den egna analysen och veta vad man vill. Det absolut viktigaste är att ta kontroll över sina pumpsystem så att man vet exakt vad som kommer att hända, säger Mats Björner.

Mats Björkner utbildar i och marknadsför mjukvaran Pipeflo Professional där man bland annat kan skapa en modell av sitt pumpsystem. Mjukvaran har funnits sedan början av 1980-talet och är vanligt förekommande i processindustrin.

– Men den används inte fullt ut. Den används i samband med nykonstruktion men inte för att kvalitetssäkra det egna systemet. Det vill jag ändra på, jag vill att man ska simulera mer med Pipeflo eller likande.

En process är inte alltid ett statiskt flöde. Man pumpar inte alltid samma kvalitet eller mängd vid samma temperatur.

– Det gäller att veta vad som händer när flödet förändras. Allt som händer i ett pumpsystem påverkar alla komponenter, att göra simuleringar genom handräkning blir väldigt tidsödande eftersom så många parametrar förändras. Använder man ett simuleringsprogram som Pipeflo, får du reda på allt med en enkel knapptryckning, säger Mats Björkner.

Det finns många företag som inte har någon koll på vad som händer i kedjan, anser han.
– Gå ut i ett system där en tryckmätare brukar visa två bar. Står den på 1,5 har något hänt, står det på 2,5 har också något hänt, men som regel vet man inte vad. Man kanske inte ens vet varför, eller om det är optimalt med två bar från början. Hur påverkar det flödet, pumpen, ventilen eller andra komponenter? Det här, bland annat, kommer vi att ta upp på Pumpdagen, säger Mats Björkner.

Peter Håkansson

Fakta Mats Björkner
Driver Pumportalen sedan 2010 med bland annat Pumpguiden, utbildningar och konsulttjänster inom pumprelaterade applikationsområden. Var tidigare bland annat ansvarig för nordiska, sydeuropeiska och stora delar av asiatiska marknaden för Fixturlaser. Varit vd för Telfa men valde stiga av vid en omorganisation. Representant för amerikanska Engineered Software Inc som utvecklar mjukvara för tryck- och flödessystem och elektroniska pumpkataloger. Certifierad för företagets Piping System Fundamental Course, den ende utanför företaget, efter utbildning i Europa och USA.

Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr 8 2014
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063