Industrin ska kolla egna maskinerna
Ett nytt lagförslag i EU ställer tuffare krav på nya motorer som säljs i Europa. Motortillverkarna är oroliga för att oseriösa producenter ska tumma på kvaliteten och motorernas verkningsgrad. Energimyndigheten ansvarar för marknadskontrollen men inriktar sig på motorer som främst används av mindre företag eller privatpersoner.
I den gamla planen för att fasa ut de mindre effektiva motorerna står att IE2-motorer inte får säljas i EU om de inte är försedde med en varvtalsreglering. Detta undantag kommer att tas bort, eftersom den effektivare IE3-motorn ändå blir billigare att köpa än en IE2-motor kompletterad med en varvtalsreglerare.
För två veckor sedan möttes svenska importörer, tillverkare och regeringens representanter för att diskutera det nya lagförslaget.
– Det var ett mycket bra möte. Slutsatsen är främst att lagtexten måste bli tydligare på ett antal punkter för att täppa till eventuella kryphål. Det handlade bland annat om toleranser, berättar Anders Hallberg på Energimyndigheten som fått i uppdrag av Näringsdepartementet att representera regeringen.
Enligt branschfolk finns det oseriösa tillverkare som tummar på toleranserna och tillverkar motorer som precis klarar gränsvärdet. En producent som tillverkar en sämre motor tar en ekonomisk risk ifall motorn förbjuds, men om ingen märker något finns pengar att tjäna. Fast då uppnår inte EU sitt energieffektiviseringsmål som utgår ifrån teoretiska värden och antaganden att alla följer lagen.
Därför uttryckte branschföreträdare på mötet att Energimyndigheten, som är kontrollmyndighet för att motorerna lever upp till kraven, noggrannt ska kontrollera motorer på marknaden för att bötfälla oseriösa aktörer och förbjuda otillåtna motorer. Det går också att tipsa Energimyndigheten på deras hemsida om oseriösa tillverkare.
– Vi kommer framför allt att inrikta våra kontroller mot mindre motorer och stickprov bland större tillverkningsserier. De används mest av privatpersoner och mindre företag som inte kan kontrollera funktionen. De som använder motorer med större effekt än 375 kW har bättre möjlighet att kontrollera sina motorer själva. Där gör vi mer kontroller av dokumentationen och leverantörernas testprotokoll, säger Anders Hallberg.
Jesper Gunnarsson
Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr 8 2014