…men följer lagen och anmäler olyckorna
Kemikaliekoncernen Akzo Nobel följer lagen och anmäler alla sina olyckor. Dessvärre stod de för hälften av de värsta kemikalieolyckorna som osakats av slarv mellan 2010–2012.
Koncernen Akzo Nobel stod för ungefär en fjärdedel av de svenska kemikalieolyckorna, 9 av 37, visar den sammanställning som Process Nordic har gjort. Av de olyckor som kännetecknas av grovt slarv och bristande säkerhet stod de för hälften av olyckorna.
När informationschefen Maria Fiskerud hos Akzo Nobel får ta del av statistiken blir hon förvånad och undrar om det kan ha att göra med koncernens storlek. Akzo Nobel har 3 300 anställda och femton produktionsanläggningar. Men olycksstatistiken gäller hela Sveriges industri och bara antalet sevesoanläggningar uppgår till cirka 370–380 stycken.
För två år sedan utsågs Maria Norell till nationell säkerhets- och hållbarhetschef för att samordna och sprida kunskap i hela koncernen.
Eftersom hon satt i möten och inte kunde prata med Process Nordics reporter före lämning berättar hon i ett mejl att personalen utbildats i personsäkerhet under åren 2012 och 2013. Dessutom har företaget utvecklat sitt ledningssystem för processäkerhet.
Enligt henne införs systematiska förbättringar successivt i koncernen och att olyckorna drastiskt minskat under 2013 och 2014. Något som Process Nordic kan bekräfta genom en snabb koll på färskare statistik.
– Vi tycker att det är jättebra att ni skriver om säkerhetsarbete och olycksstatistik, tyvärr har de åren ni tittat på varit olyckliga år för oss. Vi har lärt oss jättemycket av de två stora olyckorna i Stenungsund och har spritt kunskapen i hela koncernen, säger Maria Fiskerud.
En person inom koncernen bekräftar för Process Nordic att Akzo Nobel satsar på säkerhetsarbetet, och har gjort det en längre tid, men att det ibland blir för många åtgärder.
– Jag känner att jag får stöd från centralt håll i organisationen för att förbättra säkerheten hos oss. Samtidigt är det lätt att skapa nya regler och svårt att skapa förutsättningar på anläggningarna så att reglerna verkligen efterlevs.
Kritik riktas också mot enskilda anläggningar, att en tvångsanpassning av regler från centralt håll kan leda till irrelevanta åtgärder för en viss typ av anläggningar. Vår anonyma källa berättar också att vissa områden kan omgärdas av alldeles för hög säkerhet.
– Ibland har vi sånt imponerande säkerhetstänk att det blir hängslen, livrem och hjälm för en viss typ av verksamhet medan andra viktiga delar nästan glöms bort.
JESPER GUNNARSSON
Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr 8 2014