23948sdkhjf

Det finns de som levererar

Jämfört med Sverige som stadigt satsar fyra-fem procent av sin BNP på forskning och utveckling satsar EUs medlemstater knappa två procent och har blivit omsprunget av exempelvis Kina som fördubblat sin andel de senaste tio åren och delar topplaceringen i världen med Japan och USA med sina 3,8 procent.

Det oroar Svenskt näringsliv som i början av sommaren levererade en rapport där man föreslår en ny europeisk forsknings- och innovationspolitik där ökningen av anslagen till stora delar ska betalas av ett halverat jordbruks- och regionalstöd.

Man pekar ut tre vägar för arbetet med EUs framtida forskningspolitik som det nyvalda parlamentet kommer att ta itu medkommande mandatperiod.

Europa måste investera mer och leva upp till de utfästelser man gjort att satsa motsvarande tre procent av sin BNP på forskning och utveckling.

Resurserna måste också användas effektivare och där vill organisationen se ett tätare samarbete mellan universitetsvärlden och företagen. Man pekar på att många svenska undersökningar visar ett en samverkan både stärker den akademiska kvaliteten och företagens konkurrensförmåga.

Europa behöver fler toppuniversitet för att öka kvaliteten på forskningen och göra den mer relevant. Europa måste också ha en större rörlighet av forskare mellan länderna och mellan universiteten och öppna upp sig för att få hit toppforskare utanför EU.

Svenskt näringsliv efterlyser fler initiativ för att stimulera samarbetet mellan universitetsvärlden och företagen, ett kan vara att införa en innovationspremie.

Forskningsfinansiären KK-stiftelsen bedriver sedan många år ett arbete för att få samman akademin och näringslivet. Ett av stiftelsens program handlar om företagsforskarskolor där forskarstudenterna bedriver sin utbildning som företagsanställda doktorander i olika företag.

I en rapport visar KK-stiftelsen på den stora nyttan företagen haft av samarbetet i tre forskarskolor Mekmassa, Mittuniversitetet, CAPE, Högskolan Väst och RAP, Örebro universitet.

För den enskilde innebär företagsforskarskolan kontakter och kunskap för den fortsatta karriärutvecklingen. För företagen ger inflödet av forskare starkare kontakter med universitetsvärlden och utbyggda relationer mellan företagen, teknikspridning och nya affärskontakter.

Ännu viktigare är att en majoritet av forskarstudenterna stannar kvar i branschen och hälften av dem finns kvar i sina företag – i allra högsta grad en kompetensförsörjningsinsats, konstaterar KK-stiftelsen.

Peter Håkansson
chefredaktör
peter.hakansson@mentoronline.se

Tidigare publicerad i Process Nordic nr8 2014
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062