23948sdkhjf

BAT även för pappersindustrin

Senast var det järn- och stålindustrin som fick nya EU-regler. Nu kommer motsvarande krav på pappers- och massaindustrin. Översättningen till olika språk pågår för fullt och Naturvårdsverket jobbar med en vägledning.
Minst vart åttonde år siktar IPPC-byrån i Sevilla på att revidera det så kallade Bref-dokument som beskriver den bästa tillgängliga tekniken inom en viss bransch. Sedan 2013 sammanfattas varje Bref i en rad miljökrav som ska gälla i alla EU-länder.

– När revideringsarbetet för vårt Bref-dokumentet startade var inte arbetet med IED-direktivet påbörjat, så avsikten var inte att det skulle leda till bindande utsläppskrav. Syftet ändrades dock under arbetets gång och nu är de bindande kraven snart här, säger Christina Wiklund på Skogsindustrierna.

Hon utgår ifrån att tidtabellen hålls, att de nya reglerna publiceras i EUs officiella tidning i september eller oktober. Då har pappers- och massaindustrin fyra år på sig att uppfylla de nya kraven. Just nu pågår översättningen från engelska till EU:s alla officiella språk.

De bindande kraven, som kallas för BAT-slutsatser, är ibland så krångliga och luddigt formulerade att varje medlemsland måste tolka dem. På Naturvårdsverket utarbetas just nu en vägledning som ska hjälpa länsstyrelser, domstolar och industrin att förstå de nya reglerna. Men på grund av sjukdom kommer vägledningen att dröja.

– Ja, det kommer att ta lite längre tid än vi tänkt oss. Först ska vi också träffa länsstyrelserna och industrin för att stöta och blöta de olika formuleringarna. Vägledningen blir alltså inte klar innan dess, säger Bo Jansson, handläggare på Naturvårdsverket.

Det svenska systemet har miljökrav utformade i domstol efter vad som anses vara bästa teknik vid varje enskild produktionsanläggning. EU-kraven anger utsläppsvärden som alla verksamheter ska klara vid normal drift. Bägge dessa två system kommer att gälla parallellt.

– Massa- och pappersindustrin är en komplex bransch och det är svårt att hitta ett enda värde som ska gälla för alla bruk som tillverkar exempelvis sulfatmassa. Det gamla svenska systemet som vi haft i mer än 40 år är bättre såväl ur miljö- som kostnadsvinkel tycker jag, säger Christina Wiklund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063