Remisstid slut för kärnavfallsavgifter
Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att kostnaderna för avveckling och slutförvar av den svenska kärnkraften kan vara underskattade med minst elva miljarder kronor i den beräkning som SKB gör.
Strålsäkerhetsmyndigheten föreslog tidigare i år i remissen ”Förslag på kärnavfallsavgifter, finansieringsbelopp och kompletteringsbelopp för 2015” att avgiften till Kärnavfallsfonden höjs från i genomsnitt 2,2 öre till 3,8 öre per producerad kilowattimme (kWh). Remisstiden gick ut i måndags, den 1 september.
Strålsäkerhetsmyndigheten ska nu behandla remissynpunkterna inför det slutliga avgiftsförslag som Strålsäkerhetsmyndigheten ska lämna till regeringen i oktober.
Bakgrunden till myndighetens förslag till avgiftshöjning var dels att Kärnavfallsfondens avkastning förväntas bli låg, dels att Svensk Kärnbränslehantering (SKB) till myndigheten har redovisat kostnadsökningar för avveckling och slutförvar.
Enligt KI bör beräkningarna av den framtida kostnadsutvecklingen ske med en annan metod än den som SKB använder. Strålsäkerhetsmyndigheten föreslår därför att avgiften endast sätts för ett år, 2015, och att SKB får genomföra en ny reviderad kostnadsberäkning som underlag för en ny avgiftsberäkning för 2016–2017. Denna revidering ska baseras på det underlag som KI har utarbetat.
Fakta:
Det är kärnkraftsindustrins ansvar att ta hand om använt kärnbränsle och riva kärnkraftverken på ett säkert sätt. För att säkra resurser till detta betalar kärnkraftsindustrin avgifter till en fond, Kärnavfallsfonden. Strålsäkerhetsmyndigheten lämnar förslag till regeringen om hur höga avgifterna ska vara, och regeringen fattar sedan beslut.