EUs rädsla stoppar hållbarhetskrav
EU-kommissionen har meddelat att det inte blir några hållbarhetskrav på biobränslen för energisektorn förrän 2020. Anledningen sägs vara att importen kommer att vara begränsad.
Det finns redan hållbarhetskrav på biobränslen avsedda för transportbranschen, men inte för el-, kyla-, och värmeproduktion. EU-kommissionen har i flera år lovat att presentera riktlinjer för att säkerställa att även dessa biobränslen uppfyller grundläggande miljökrav, minskar utsläppen av koldioxid och bidrar till EU:s mål om 20 procent förnybar energi till år 2020.
På sista tiden har dock flera medarbetare vid EU-kommissionen varnat att varken krav eller riktlinjer kan komma att presenteras förrän till 2020. Och nu backar alltså EU från sitt tidigare löfte i ett arbetsdokument som offentliggjorts.
– Vi är positiva till att man avvaktar med införandet av kriterierna eftersom det finns en risk att fatta en rad förhastade beslut. Bioenergin har störst potential att på ett ekonomiskt sätt ersätta fossila bränslen och det är inga som helst problem att få fram hållbara bioenergivolymer fram till 2030 i Europa, skriver Gustav Melin, vd för Svebio, i ett mejl till Process Nordic.
Anledningen till det uppskjutna beslutet är att importen bedöms vara marginell och att den inhemska biomassan uppfyller de tänkta kraven. EU-kommissionen tänker därför bevaka utvecklingen på området och bara ingripa om det behövs.
En källa med god insyn i branschen säger dock till Process Nordic att importen förmodligen kommer att bli omfattande redan före 2020, framför allt då från Kanada och sydöstra USA.
– Hade importen mest skett från Latinamerika eller Asien hade kriterierna säkert kommit på plats, men det är inte lika lätt att bråka med USA. Speciellt inte nu när EU förhandlar med USA om ett nytt frihandelsavtal.
Det är inte helt säkert att pellets från USA skulle vara skadliga ur ett klimatperspektiv, men antagligen skulle exportörerna i USA få byråkratiska problem att bevisa att deras produkter uppfyller EU:s formella krav.
Förutom en ovilja att stöta sig med USA finns två andra skäl som kan ha bidragit till beslutet. Det ena är att undvika olika regler för biomassa från skogen som används till olika ändamål såsom energi, timmer eller massaved. Det andra är att inte riskera att misslyckas uppnå förnybarhetsmålet till 2020, vilket till stor del utgörs av bioenergi.
– Förmodligen är det bra att EU-kommissionen skjuter upp sitt beslut, men tyvärr skapar det en fortsatt osäkerhet på den europeiska bränslemarknaden. För Sveriges del är beslutet mest positivt, vi slipper byråkrati kring våra inhemska leveranser till värmeverken, säger Process Nordics källa.
I EU finns fyra länder som hunnit införa egna nationella hållbarhetskriterier för biomassa:
Belgien, Ungern, Italien och Storbritannien. Holland förväntas lansera regler i slutet av året och den danska energibranschen ska presentera egna kriterier nästa år. EU-kommissionen har gjort bedömningen att dessa nationella regler inte utgör något handelshinder.
Jesper Gunnarsson
Tidigare publicerad i Prodess Nordic nr 7 2014