Nya regler för cisterner och ledningar
Snart kommer nya regler för cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor. Industrin uppmanas nu för andra gången att komma med synpunkter. Första gången var det få företag som intresserade sig, och dessutom hade de helt oförenliga åsikter.
Förra sommaren presenterade myndigheten därför ett förslag till ändrade regler. För några veckor sedan lanserades ännu ett nytt förslag.
– Problemet har varit att företag i samma bransch haft diametralt motsatta uppfattningar. Och bägge sidorna kunde inte ha rätt på samma gång. Därför blev vi tvungna att reda ut saken ordentligt, säger Lars Synnerholm, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Både det förra och nuvarande förslaget är ganska likt dagens regler. Men det finns några skillnader, och störst genomslag får de för nedgrävda bränsletankar och rörledningar.
Bland annat kommer en övergångsperiod på åtta år att införas för att byta varmförzinkade rörledningar i mark som inte är fuktisolerade. Tidigare fanns ingen övergångsregel. Anslutningar för fyllning och gasåterföring ska vara låsbara. Kravet på flamskydd för avluftningsledning, gasåterföringsledning och anslutning för fyllning kommer också att bli mildare, enligt förslaget.
Lars Synnerholm beklagar att det tagit så lång tid att utarbeta de nya reglerna, och efterlyser mer dialog med näringslivet.
– Rent generellt är det svårt att få industrin att engagera sig. Men när beslutet väl är fattat, då får vi många frågor och synpunkter, säger han.
Framför allt är det SPBI, Svenska petroleum och biodrivmedel institutet, som haft synpunkter på det förra remissförslaget. Det är bra, men inte tillräckligt, anser Lars Synnerholm.
– Företagen måste prioritera sitt arbete och bidra till utformningen av regelverket. Samtidigt förstår jag att det kan vara en ganska hög tröskel för mindre företag att engagera sig och skriva remissvar, säger han.
Senast den 20 juni vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ha eventuella synpunkter på det nya lagförslaget.
JESPER GUNNARSSON
Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr 6 2014