23948sdkhjf

Klartecken för Bungetäkten

Mark- och miljödomstolen i Nacka säger ja till Nordkalks kalkstenstäkt i Bunge Ducker på norra Gotland.
Nordkalk måste nu inom ett år efter det att domen vunnit lämna in en utredning kring hur rejektvattnet från täkten ska hanteras.

– Det är glädjande att domstolen nu än en gång fastställer villkor och tillstånd i enlighet med vår ansökan och därmed bekräftar att verksamheten tillsammans med föreslagna skyddsåtgärder och kontrollprogram kan säkra att inga skador uppstår på omgivningen, säger Anders Mattsson, vd Nordkalk AB, i en kommentar.

Motparterna har nu fram till den 23 juni på sig att överklaga domen.

Mark- och miljööverdomstolen gav Nordkalk tillstånd och villkor redan sommaren 2012.

Men domen överklagades och Högsta domstolen beviljade partiellt prövningstillstånd och återförvisade senare målet till Mark- och miljödomstolen.

Nordkalk pekar på att kalk är en nödvändighet i ett modernt samhälle och för en hållbar samhällsutveckling och att kalk är en miljöprodukt som gör stor nytta för miljön på många områden. Gotland har också en lång tradition av kalkbrytning sedan tidigt 1600-tal, och är Sveriges viktigaste region för kalkstensförsörjning.

Naturvårdsverket meddelar i ett pressmeddelande att man nu ska analysera domen innan verket bestämmer hur det går vidare.

– Vi har inte fått gehör för våra synpunkter att kalkbrytning här riskerar att ge stora, bestående skador på utpekade arter och naturtyper i angränsande Natura 2000-område. Världsunika förekomster av arter i täktområdet försvinner och det finns risk för att Bästeträsk som reservvattentäkt skadas, säger Nils Hallberg, miljörättsjurist på Naturvårdsverket, i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062