Ytterligare steg mot tillsynsavgift
För att leva upp till det nya Seveso III-direktivet föreslår regeringens utredare en rad skärpta lagkrav. Bland annat ökad tillsyn för de bolag som hanterar kemikalier som kan orsaka allvarliga olyckor.
Senast den 1 juni 2015 ska det så kallade Seveso III-direktivet från EU vara infört i svensk lag. Direktivets syfte är att förebygga och förmildra effekterna av allvarliga kemikalieolyckor.
Nu har regeringens utredare lagt fram de nya svenska lagförslagen som välkomnas av industrins företrädare:
– Förändringarna är inte så stora jämfört med tidigare direktiv. De synpunkter vi inte fått gehör för kommer vi att ta upp i remissvaren, men vad jag sett är det inga allvarligare saker, säger Owe Fredholm, ordförande för IPS, intressentföreningen för processäkerhet.
Regeringens utredare föreslår att länsstyrelsen ska få besluta om en anpassad tillsynsplan. Dock måste tillsynsbesöken utföras med högst ett års mellanrum för de potentiellt farligaste anläggningarna, och högst tre år för de som hanterar mindre farliga kemikalier eller mindre mängder. De nya tillsynskraven beräknas fördubbla och i vissa fall tredubbla länsstyrelsernas kostnader. Något som ska bekostas av industrin genom nya tillsynsavgifter.
De flesta detaljkrav och småändringar kommer att beskrivas i Sevesoförordningen och dess bilagor. Själva Sevesolagen får bara elva nya paragrafer, enligt förslaget. Åtta av dem är knutna till sanktionsavgifter på mellan 1 000 och 100 000 kronor.
Avgiften kan utdömas av länsstyrelsen om ett företag exempelvis inte anmält att de hanterar farliga kemikalier, eller om handlingsplanen eller säkerhetsrapporten är försenad. Beslutet kommer att kunna överklagas till mark- och miljödomstolen.
I övrigt handlar ändringarna mest om allmänhetens rätt att vara delaktig i beslutsprocessen och företagens skyldighet att dokumentera verksamheten. Till exempel ska handlingsprogrammet alltid vara offentligt och lista vilka samråd som hållits och dess resultat.
Både handlingsprogrammet och säkerhetsrapporten ska uppdaterasminst vart femte år. När säkerhetsrapporten är inlämnad ska kommunen upprätta en plan för räddningsinsatser. Så har det alltid varit, men ett nytt krav är att räddningsplanen ska övas.
Idag finns nästan 380 sevesoklassade industriverksamheter i Sverige. När de nya ändringarna träder i kraft stiger antalet till omkring 400 stycken.
Process Nordic har tidigare skrivit om utredningen En effektiv sevesolagstiftning. Där fanns bland annat förslag på hur myndigheterna skulle kunna ta mer betalt av industrin för att bekosta den mer omfattande tillsynen som krävs av Seveso III-direktivet. Flera företrädare för processindustrin var då kritiska till de nya höga avgifterna eftersom de ansåg att tillsynen håller låg kvalitet.
– Tillsynen är fortfarande problematisk. Våra tekniskt avancerade anläggningar kräver teknisk kompetens i tillsynen, och den finns inte idag på alla länsstyrelser, säger Owe Fredholm.
I vilken utsträckning den tidigare utredningen kommer att genomföras är fortfarande oklart, men industrin kommer antagligen att få betala för myndigheternas tillsynsarbete. De förslag som redovisas här kommer förmodligen att drivas igenom av riksdagen, annars väntar EU-böter. Men innan förslaget blir verklighet väntar höstens riksdagsval.
JESPER GUNNARSSON