23948sdkhjf

"Dagens kunskaper räcker inte"

Deponier som ska hålla i tusen år går inte att bygga i dag. Kunskapen är för liten om hur olika tätnings- och barriärsystemen – konstgjorda eller av naturmaterial – fungerar.
Geosynteter är samlingsnamnet för syntetiska material (vanligtvis plast) som används för separation, filtrering, förstärkning, dränering och som tätskikt i bland annat avfallsdeponier.

– Konstgjorda material bör inte användas i avfallsdeponier som ska ligga i flera hundra år, om det inte direkt kan bevisas att de klarar det, säger deponitekniker Peter Flyhammar, SGI, medförfattare till en ny studie från Avfall Sverige.

Är tidsperspektivet däremot 100 år så kan alla typer av geosynteter (deponimaterial) användas, men även då ska materialen testas för det tidsperspektivet.

Det visar en färsk studie från Avfall Sverige som Peter Flyhammar och geotekniker Yvonne Rogbeck vid SGI deltagit i som medförfattare.

– Enligt en enkät som vi gjorde i studien så är geosynteter allmänt förekommande i deponier i Sverige, berättar Yvonne Rogbeck. Geosynteterna används ofta av kostnadsskäl, materialen är vanligtvis enklare att hantera och går snabbare att installera.

Rapportförfattarna avråder från att använda geosynteter, om det inte kan bevisas att de har en längre hållbarhet än 100 år.

– Vi vet helt enkelt inte hur materialen reagerar under en så lång tidsrymd som tusen år och vad som händer i deponin, säger Peter Flyhammar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078