Sanktionsavgifter väntar industrin
Den första juli träder Arbetsmiljöverkets nya sanktionsavgiftssystem i kraft. Ett fyrtiotal bestämmelser kan leda till sanktionsavgift, medan de flesta straff försvinner. Myndigheten kommer fortfarande att kunna rikta förelägganden och förbud med vite.
I Process Nordics remissgenomgång, som vi publicerade strax efter jul, riktades en hel del kritik mot myndighetens förslag till avgiftssystem.
Nu visar det sig att några större ändringar inte har gjorts. En av de större förändringarna är att gruvindustrin bara får två sanktionsbelagda paragrafer istället för tre i föreskriften AFS 2014:10. Annars skiljer sig inte det nya systemet från det förra förslaget.
– Jag tycker att vi har gjort många ändringar, men vi har ju inte haft tid att omarbeta hela systemet, så grunden är ju kvar, säger Karin Sundh Nygård, enhetschef på Arbetsmiljöverket.
Även om det nya systemet sjösätts i sommar återstår mycket jobb. Ytterligare 30 paragrafer som tidigare varit straffsanktionerade ska ses över ifall de kan få sanktionsavgift istället.
– Många av synpunkterna i remissvaren som vi inte hunnit införa kommer vi att ha nytta av i det fortsatta arbetet. Riktigt i detalj hur framtiden ser ut vet jag inte, utan det får vi vänta med till början på oktober, säger Karin Sundh Nygård.
Enligt det nya systemet baseras avgifterna dels på antalet anställda vid företaget, dels på typ av förseelse. Lättare förseelser, risknivå 1, kan ge en avgift på 5 000-50 000 kronor, medan de allvarligaste fallen, risknivå 4, ligger inom intervallet 100 000-1000000 kronor.
Arbetsmiljöverkets beslut kan överklagas i förvaltningsrätten och därefter kammarrätten. Om en anställd skadas eller dör på jobbet kommer ärendet fortfarande att gå till domstol, ifall åklagare bedömer att det finns misstanke om brott.
JESPER GUNNARSSON
Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr 4 2014