23948sdkhjf

EU-kritik mot svensk salamitaktik

Regeringens miljölagar blev ett halvår försenat. Nu vill EU-kommissionen dra Sverige inför rätta. Inte på grund av förseningen, utan för att den svenska lagstiftningen påstås ha stora luckor och tillåta salamitaktik.
Process Nordic skrev under förra året vid två tillfällen om regeringens försenade arbete med det så kallade IED-direktivet om industriutsläpp. När direktivet till slut var införlivat i svensk lagstiftning hade arbetet dragit över EU:s tidsgräns med nästan ett halvår.

Nu får historien ytterligare ett kapitel. I slutet på mars meddelade EU-kommissionen att de tänker dra Sverige inför rätta, eftersom de anser att det finns kryphål i den svenska lagstiftningen.

Svenska miljötillstånd har sällan utsläppsvillkor för oförutsedda händelser, även om lagen tillåter sådana villkor. Det vill EU-kommissionen ändra på, som vill se obligatoriska krav för flera onormala händelser såsom start, stopp och diverse driftstörningar.Utsläppen brukar också vara större vid sådana händelser, även om de inte sker särskilt ofta.

Kritik riktas också mot flera andra saker. Bland annat har Sverige inte definierat ordet dieselmotor, men även viktigare saker som att förbränningsanläggningar ska genomgå miljöprövning för hela den installerade effekten. Annars är det här en lucka i lagen som tillåter salamitaktik, det vill säga att företag kan ansöka om utsläpp för delar av anläggningen i taget och på så vis komma upp i sammanlagda tillåtna värden som aldrig skulle godkännas ”i klump”.

Senast den 31 maj ska regeringen ha svarat EU-kommissionen.

– Just nu har vi inte hunnit ta ställning till vad vi tycker. Men vi meddelade ju för nästan ett år sedan att vi ansåg att alla nödvändiga lagändringar var genomförda, säger Magnus Moreau, jurist vid miljödepartementet.

Förut tog det lång tid innan EU-kommissionen kunde dra ett medlemsland inför rätta. Formella brev skulle skickas fram och tillbaka enligt ett visst regelverk. Efter det nya Lissabonfördraget finns en genväg ifall lagar inte införts i tid eller ofullständigt. Det är den möjligheten som kommissionen nu vill utnyttja.

Enligt en högt uppsatt tjänsteman på miljödepartementet är det troligt att regeringen kommer hävda att det svenska genomförandet är korrekt. I så fall måste EU-kommissionen gå den långa och krångliga vägen för att kunna bötfälla Sverige.

JESPER GUNNARSSON

Artikeln är tidigare publicerad i Process Nordic nr 4 2014

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079