Nationella stöd för förnybart blir olagliga?
Åländsk vindkraft kan ställa till stor oreda för produktionen av grön el i både Sverige och resten av EU. Ålänningarna vill ta del av svenska stödmiljarder och har så här långt rätten på sin sida.
– Går EU-domstolen på samma linje betyder det att vindkraftsägare kan välja det land där stödsystemet är mest fördelaktigt, säger Camilla Rosenberg, chefsjurist på Energimyndigheten i ett uttalande.
Hon ser en risk att svenska vindkraftsägare kräver stöd i Danmark, Tyskland eller kanske Storbritannien. Vindkraft kan inte på egen hand konkurrera med andra energislag. Därför har de flesta länder olika system för att skjuta till stödpengar. I Sverige kallas det elcertifikat och betalas via elräkningen.
Men skillnaderna är stora mellan medlemsländerna. Medan svenska vindkraftsägare subventioneras med 17–18 öre per kilowattimme är ersättningen i Danmark 60 öre eller mer.
Ålands elnät är kopplat till det svenska elnätet. Därför anser sig Ålands Vindkraft AB ha rätt till de svenska elcertifikaten, som också Norge är en del av, om elen säljs till Sverige. De finska subventionerna är sämre. 2010 nekades Ålands vindkraft stöd i form av svenska elcertifikat.
Sverige har sagt nej och anser att stödet bara kan ges till produktion av grön el inom det egna territoriet. Certifikaten kostar elanvändarna totalt omkring 2,5 miljarder kronor varje år.
Nyligen tog dock EU-domstolens generaladvokat Yves Bot ställning för Ålands krav. Han ser inga problem med att länder stöttar grön el. Det ligger i linje med direktivet som ska främja användningen av energi från förnybara energikällor.
Men generaladvokaten anser att det strider mot EUs regler om fri rörlighet för varor om ålänningarna stängs ute från systemet med elcertifikat.
När EU-domstolen höll förhandling i målet på senhösten var flera länders representanter på plats och tog Sverige i försvar. Anledningen är att de flesta medlemsstaterna har system för att ekonomiskt stödja förnybar energi både direkt och indirekt. Och varje land värnar om sin modell för att göra energisystemen grönare.
Branschorganisationen svensk vindenergi vill inte kommentera generaladvokatens slutsatser.
– Det rör sig om en lång rad komplicerade frågor och vi avvaktar EU-domstolens utslag, säger Anton Steen på organisationen.
– Går domstolen på generaladvokatens förslag blir det ett sammanbrott i Bryssel. Konsekvenserna blir så långtgående att de är svåra att överblicka, spår Gustav Ebenå, chef för analysavdelningen på Energimyndigheten i ett uttalande.
Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr 4 2014