23948sdkhjf

Kvinnor, kom igen i nästa århundrade…

Andelen kvinnor i näringslivets styrelser blir säkert en av de frågor som debatteras fram till höstens val. Och då blir det svårt för grottmännen i näringslivets styrelserum. För när det politiska systemet rör på sig och ritar om verkligheten efter sin karta kan det mycket väl bli en kvotering. Siffrorna idag visar på en sorglig ojämlikhet.

Ett återkommande argument för att det ser ut som det gör är att det helt enkelt saknas kvalificerade och meriterade kvinnor. Styrelseposter får man på meriter och kvalifikationer, heter det.

Hur ser det då ut i näringslivet när det gäller kvinnors meriter och kvalifikationer? Kvalifikationer och meriter är mätbara och det skaffar man sig med utbildning och på olika chefsbefattningar.

Svenskt näringsliv kom för en tid sedan med nya siffror när det gäller rekryteringen av kvinnliga chefer i organisationens drygt 60 000 medlemsföretag. Man konstaterar att antalet kvinnor på chefsposter ökar snabbt. Av 14000 nya chefer förra året var fyra av tio kvinnor.

Svenskt näringslivs anser att trenden med allt fler kvinnor på chefsposter inte uppmärksammats ordentligt. För det har hänt saker ting. 1998 var var sjätte chef kvinna, femton är senare är siffran var tredje.

Organisationen tycker att debatten ensidigt inriktats på just styrelsearbetet och inte på den rörelse man ser underifrån med allt fler kvinnliga chefer – debatten sker från ett ovanifrånperspektiv.

Siffrorna visar fortsatt stor andel kvinnor i traditionellt kvinnodominerande branscher som handel, hotell, restaurang och service men också på inbrytningar i mansdominerade branscher.
Inom transportnäringen är var fjärde chef en kvinna, inom industrin var femte och i byggbranschen var tionde.

Svenskt näringsliv recept är klart: det är jakten på kompetens som automatiskt lyfter jämställdheten och mångfalden i näringslivet.

AllBright, en organisation som bildades för tre år sedan för att öka andelen kvinnor på chefspositioner i näringslivet, anser att representationen i styrelsen är en viktig fråga men att den skymmer det faktum att kvinnorna slår i glastaket långt innan dess.

I årets AllBright-rapport, där antalet kvinnor i börsföretagens ledningsgrupper kartlagts, konstateras ett genombrott. För första gången har mer än hälften av börsföretagen minst en kvinna i ledningsgruppen. Ja, du läste rätt. Tidigare hade majoriteten av börsbolagen noll kvinnor.

AllBright ser att kvinnokvoten i ledningsgrupperna växer. Men inte för att fler kvinnor rekryterats och befordrats och ersätter männen. Nej, det beror på att män skurits bort och att kvinnorna sitter kvar.

Bäst på jämställdhet är de små och medelstora börsbolagen (absolut sämst är de nynoterade). De svenska storbolagen har inte mycket att yvas över, majoriteten har fortfarande färre än 40 procent kvinnor i ledningsgruppen. Det finns undantag, som Investor med 40 procent kvinnor i ledningen och 20 procent kvinnor i styrelsen.

Forstätter den här svaga utvecklingen kommer det att dröja fram till 2040 innan ledningsgrupperna är jämställda, konstaterar AllBright och tillägger att om utvecklingen blir svagare kommer vi inte se någon jämställdhet alls i ledningsgrupperna det här århundradet.

Hallå! Inte kan väl även den här frågan läggas över på de ofödda.

Peter Håkansson
chefredaktör

inlägget tidigare publicerat i Process Nordic nr 3 2014

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093