Pris till solcellsforskare
Forskare vid bland annat KTH får ta emot Ingemar Croon Award för deras arbete med kommersialisering av forskningsnära produkter för morgondagens solcellsteknik.
Motiveringen är:
"Grundarna av företaget har genom sin forskning vid KTH, Uppsala Universitet och institutet Swerea IVF utvecklat materialkomponenter för så kallade grätzelsolceller. Bolaget har utvecklat en unik teknologi och verkar inom ett område med mycket stor framtida potential. Bolaget har på relativt kort tid börjat sälja forskningsnära produkter och teamet har identifierat flera olika intressanta alternativ för att utveckla verksamheten i större skala. Ingemar Croon Award underlättar för bolaget att ta de första stegen mot kommersiell expansion i den utvecklande miljö som Green House Labs kan erbjuda."
Förutom de fina orden får Dyenamo två miljoner kronor och en möjlighet att ta plats i KTHs inkubatorlab Greenhouse Labs. Något som passar Dyenamo som handen i handsken just nu.
– Under 2013 har företaget tagit fart till den grad att det krävs en omställning från fritidsbaserad verksamhet till företagsbyggande. Ingemar Croons Award kommer således vid en lämplig tidpunkt då det ger oss en möjlighet att realisera detta. Priset ger Dyenamo förutsättningar anställa strategisk personal för att arbeta mer effektivt med tillväxtutmaningar såsom uppskalning av material, undersökning av nya marknadssegment mot exempelvis organisk elektronik och solbränslen, säger Henrik Pettersson, vd på Dyenamos i ett pressmeddelande.
Han fortsätter med att berätta att Dyenamo innehar en patenterad modulteknologi som successivt närmar sig kommersiell mognad.
– Denna modulteknologi är än så länge vårt redskap för att bekräfta att vi utvecklar rätt materialkomponenter. Då tekniken och tiden är mogen kommer vi även att överväga modulexploatering, säger Henrik Pettersson.
Molekylära solceller är ett extremt hett forskningsområde med mer än 1 000 publikationer per år, mer än 3 000 patentfamiljer, hundratals forskargrupper och cirka 100 företag med ambitioner att kommersialisera solcellsprodukter.
– Dyenamo skiljer sig från dessa då vi sätter materialen i fokus, det vill säga att vi möjliggör för de producerande bolagen att fokusera på tillverkningsteknik medan vi tar hand om kemin säger Henrik Pettersson.