Koldioxidlagring tillåts i Sverige
Regeringen har i dag beslutat en ny förordning om geologisk lagring av koldioxid. Det nya regelverket gör det möjligt att tillåta lagring av koldioxid under havets botten. Det tidigare förbudet mot geologisk lagring av koldioxid upphör därmed att gälla.
Avskiljning och lagring av koldioxid i geologiska formationer är en av flera möjliga åtgärder och tekniska lösningar för samhället att minska sina klimatpåverkande utsläpp. Av CCS-direktivet följer att medlemsstaterna själva får bestämma vilka områden som kan komma i fråga för val av lagringsplatser.
Av regeringens beslut framgår att geologisk lagring av koldioxid och avskiljning av koldioxid ska vara tillståndspliktiga verksamheter enligt miljöbalken. De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 mars 2014.
Den typ av koldioxidutsläpp som kan vara aktuella för geologisk lagring är stora punktkällor som till exempel stål-, olje- och cementindustrin samt massabruk.
– Dagens beslut innebär att ännu en klimatåtgärd kan komma till användning om förutsättningarna är på plats, kommenterar miljöminister Lena Ek.
För att klara klimatutmaningarna och främja en hållbar utveckling krävs en ambitiös och sammanhållen klimat- och energipolitik både internationellt, inom EU och i Sverige. Koldioxidlagring är ett av flera sätt att minska de storskaliga utsläppen av koldioxid till atmosfären.