23948sdkhjf

Miljoner till grön forskning

Energimyndigheten har beslutat om fortsatt stöd till Biosyngas Center vid Luleå tekniska universitet. 112 miljoner går till forskningscentrumet för att utveckla förnybara bränslen. Arbetet med att utveckla förnyelsebara bränslen vid Luleå tekniska universitet är därmed säkrat.
Beslutet innebär finansiering under minst 2,5 år av ett forskningsprogram samt experiment i universitetets egen förgasningsanläggning LTU Green Fuels.

– Energimyndigheten pekat ut färdriktningen långsiktigt vilket innebär att vi kan fortsätta att bedriva ledande forskning om gröna bränslen och kemikalier. Det är oerhört glädjande, kommenterar Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Totala budgeten för programmet är 158 miljoner kronor fram till maj 2016. Energimyndigheten står för 112 miljoner kronor, Länsstyrelsen för 2.5 miljoner och de 14 forskningsparterna står för resterande summa.

– LTU Biosyngas Center är ett öppet forskningscentrum och vårt mål är att successivt lägga till projekt som passar för att genomföras i pilotskala eller på en sidoström från processens olika steg, säger Rikard Gebart, professor vid Luleå tekniska universitet, i en kommentar.

FAKTA: Temat för forskningsprogrammet är breddning av råvarubasen, effektivisering av delprocesser och minskade tillverkningskostnader. Delprojekten handlar om förgasning av pyrolysolja och träpulver, gasrening, katalytisk omvandling av syntesgas, material för heta alkaliska miljöer samt fältförsök med BioDME och Biometanol från anläggningen. Intressenter: Chemrec, Haldor Topsoe, Smurfit Kappa, Sveaskog, Holmen, Södra, Biogreen, Volvo, Preem, Flogas, Perstorp, ETC, Aga, LTU Green Fuels.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078