23948sdkhjf

”Förslaget är inte så omtyckt”

Det gamla programmet för energieffektivisering har dömts ut av EU som olagligt. Nu analyserar näringsdepartementets tjänstemän för- och nackdelar med olika utformningar av nytt program för att kringgå lagarna. En variant är att höja elskatten för industrin. Centerpartiet driver på arbetet och besked om programmet kommer nästa år.
PFE, Programmet för energieffektivisering, har hyllats av politiker från både vänstern och högern. Dessvärre har EU dömt ut programmet för att det bryter mot reglerna för statsstöd. De företag som arbetat med att minska sin energiförbrukning har nämligen sluppit elskatten.

Enligt EU måste minimiskatten på el vara 0,5 öre per kWh, vilket är skattesatsen för de företag som inte är med i PFE. Tjänstemän på näringsdepartementet analyserar nu tänkbara utformningar av programmet för att kringgå EU:s lagar. Centerpartiet driver på arbetet.

– Vi kommer att ge besked om programmet nästa år. Jag kan inte säga om det blir en valfråga eller inte, säger Mia Nordström, politiskt sakkunnig hos it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

På näringsdepartementet kan de tänka sig en rad olika lösningar. Än så länge är ingenting uteslutet. Dels kan industrin få skatterabatter på andra delar av sin verksamhet, dels skulle ett deltagande i programmet kunna belönas med investeringsstöd.

Det är inte bara belöningar som diskuteras. En variant är att höja elskatten över 0,5 öre per kWh för hela industrin utom de som är med i energieffektiviseringsprogrammet.

– Av förståeliga skäl är det förslaget nog inte så omtyckt av industrin, säger Fredrik von Malmborg, handläggare på Näringsdepartementet.

Tjänstemännen har varit i kontakt med både industri, miljöorganisationer och myndigheter för att diskutera de olika tänkbara utformningarna. Trots att programmet är populärt hos de flesta fick det svidande kritik så sent som i våras av Riksrevisionen.

I en jämförelse visade det sig att energibesparingen under samma tid varit lika stor för företag som inte varit med i programmet. Dessutom bygger Energimyndighetens redovisning på uppskattningar från företagen och det saknas mätbara mål för hur stor energiminskningen ska vara.

PFE har heller inte bidragit till minskade utsläpp av växthusgaser, däremot kan konkurrenskraften ha stärkts, menar Riksrevisionen. Regeringen har delvis tagit till sig kritiken – och delvis gått till motattack. Till exempel anser regeringen att huvudsyftet med PFE inte är att nå klimatmålet, utan att stärka konkurrenskraften och bidra till den nationella energiförsörjningen.

– Det är klart att programmets effektivitet blir enklare att följa upp med mätbara mål. Frågan är bara vilka mål vi ska ha, konstaterar Fredrik von Malmborg.

JESPER GUNNARSSON

FAKTA

PFE, programmet för energieffektivisering i energiintensiv industri, startade 2004 som ett resultat av att Sverige anpassade sina lagar till EU:s energiskattedirektiv. Programmet omfattar företag som tillsammans står för 75 procent av industrins totala energianvändning. De bolag som är med i PFE behöver inte betala elskatt under programperioden på fem år. Den för staten uteblivna skatten uppgår till 150 miljoner kronor. Nuvarande program kommer inte att förnyas på grund av att det bryter mot EU:s regler om statsstöd. Det läggs ner nästa år.

Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr12 2013

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.09