23948sdkhjf

Han vill skapa ökat teknikintresse

Mats Holme är ny vd för föreningen Svensk Automation sedan maj i år. Han vill främst skapa ett ökat teknikintresse bland unga för att trygga kompetensförsörjningen till branschen.


Svensk Automation bildades genom en avknoppning från IM-föreningen för cirka tre år sedan. Mats Holme har arbetat med branschföreningar sedan 2001 och tog över ansvaret som vd för Svensk Automation i maj 2013.

– Vi är cirka 20 anställda på branschkansliet. Svensk Industriförening och en hel del andra sitter också här. Det finns sammanlagt över 90 branschföreningar på samma adress i centrala Stockholm, säger Mats Holme.

Svensk Automation är en branschorganisation för företag inom automationsbranschen. Föreningen har tre verksamhetsområden: Fastighetsautomation, industriautomation och processautomation.

– Vi konstaterade vid vårt senaste möte att ett av de stora utvecklingsområdena för oss är systemintegration. Man kan numera inte ha fristående system. Det finns krav på att de ska fungera tillsammans med andra. Det ställer nya krav på kunnandet inom industrin.

Enligt Svensk Automation finns det svårigheter att rekrytera unga till branschen. Ett av föreningens absolut viktigaste områden är att få unga att intressera sig för teknikutbildning.

– Det är också brist på ingenjörer inom alla områden och även inom automationsområdet. Redan i gymnasiet borde man få unga att välja teknik, säger Mats Holme.

Skolverket har ett uppdrag hur man ska organisera teknikutbildningen på gymnasiet. Många i Svensk Automation vill ha det fjärde året på tekniskt gymnasium tillbaka.

– Gymnasieingenjörer har haft en bra utbildningsnivå för många arbeten inom industrin. Man kan inte ha civilingenjörer till allt. Det är bättre att ha den lägre utbildningen i gymnasieprogrammet än i en högskola.

Dessutom finns det automationsutbildningar i yrkeshögskolor på några orter och dem stöder Svensk Automation också. På tekniska högskolor ingår automationsutbildningen främst inom maskinteknik.

– Automationsgraden i svensk industri måste vara hög eftersom vi har ganska högt löneläge och relativt höga kostnader. En hög automationsgrad är nödvändig för bibehållen konkurrenskraft i Sverige, konstaterar Mats Holme.

Samtidigt har man i Sverige nära till råvaran både i skog och i gruva, som gör det naturligt att industrin finns nära råvaran.

– De anläggningar som är framgångsrika i Sverige är högt automatiserade. Utvecklingen är så snabb så att man bör se över och förstärka tekniken hela tiden. Det är ingenting man kan göra med en gång och sedan bli klar med. Det är en process att alltid ligga i topp och att effektivisera.

Företagen själva säger att man måste göra produktionen billigare och effektivare för att vara konkurrenskraftig.

– Med en bra infrastruktur och en bra elförsörjning har vi en stor fördel i Sverige som gör att vi kan behålla en hel del av vår basindustri. Vi har också höga miljökrav som driver kostnader. Då ställs ännu högre krav på energieffektivitet.

– Man blir aldrig klar med industriautomatisering. Det handlar inte om att göra jättestora steg, men att förfina processen hela tiden. Man behöver inte rationalisera bort en massa arbetstillfällen, utan man kan rationalisera produktionen, öka kapaciteten, göra den energieffektivare och miljöanpassa den, säger Mats Holme.

Processövervakningen kan man nuförtiden ha med sig på en läsplatta eller smart mobiltelefon så att man inte alltid behöver vara på plats i kontrollrummet. Däremot måste det alltid finnas folk på plats om någon driftstörning eller olycka sker i produktionen.

– Här på branschföreningen jobbar vi mycket med mässor. Vi vill gärna synas på Processteknikmässan och Scanautomatik och ha ett bra seminarieprogram med ungdomssatsning och tjejlunch. Vi vill gärna göra branschen intressant för kvinnor och se till att ungdomar får en bra bild av process- och tillverkningsindustrin och vad man jobbar med där.

Branschföreningens medlemmar är leverantörer av automationsutrustning och föreningen representerar leverantörernas intressen. Svensk Automation har ingen direkt relation med processindustrin, utan det är medlemsföretagen som har den relationen. Ett trettiotal företag är medlemmar i branschföreningen. Går industriautomatiseringen så snabbt som trodde för ett tjugotal år sedan?

– Man har ju alltid förväntningar att den teknik som är ny ska slå igenom så fort som möjligt. Därefter ska man vara klar. Så är det inte i verkligheten. Det går till så att man förbättrar och utvecklar sin process i små steg. Det är klart att det också finns stora steg som väsentligt ändrar tekniken, säger Mats Holme.

I de flesta fall är det en processutvecklingsevolution som hela tiden förfinas. Först kommer nya styrsystem in sedan kommer nya miljökrav och ytterligare krav på energibesparing. Då tar man inga jättestora steg, utan man förfinar processen, vidareutvecklar och byter ut delar av utrustningen.

– Ibland kan det vara svårt att ta de stora stegen om man inte har resurser till det. Branschföreningen arbetar även marknadsstatistik för att se hur utvecklingen går i branschen.

– Marknadsstatistiken ger en god bild av branschutvecklingen. Vi utvecklas för närvarande som det övriga samhället och håller igång utvecklingen, men det är inga stora ökningstal, konstaterar Mats Holme.

Rainer Saxén

Fakta

Mats Holme

ÅLDER: 56 år.

FAMILJ: Fru och två vuxna barn.

BOR: Villa i Sköndal.

UTBILDNING: Civilingenjör, väg och vatten och marknadsekonom.

KARRIÄR I KORTHET:

Kommersiell produktchef hos Alcro Beckers i 14 år. Därefter på Branschkansliet i Stockholm.

FRITIDSINTRESSEN:

Skidåkning, segling och långfärsskridsko.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062