23948sdkhjf

”Nyttan måste alltid finnas med”

26 november är det Pumpdagen 2013 på Svenska mässan i Göteborg. Branschens allra bästa är där för att berätta och inspirera om energi- och underhållsoptimering av pumpsystem – åtgärder som betyder ökad konkurrenskraft och bättre miljö.
– Ingen föreläsare har köpt in sig i programmet. De som är med är de som har de bästa och mest spännande anförandena och ger publiken något att ta hem.

Mats Björkner, Pumpportalen, gick ut väldigt brett med intresseförfrågningarna till programmet på Pumpdagen.

– Jag var tydlig med att det skulle vara fokus på drift- och underhållsoptimeringsåtgärder, mätbara i kronor, kilowatt eller vilka nyckeltal man nu använder när man mäter. Nyttan måste finnas med i presentationen.

Flera företag annonserade snabb att de ville delta i programmet – men med kravet på att presentera nyttan svalnade intresset.

– Många företag är jätteduktiga på produktutveckling och har bra kunskap om hur produkterna ska användas, men de saknar ofta skrivna utvärderingar och dokumenterade case.

De vet de gjort besparingar för kunderna, investeringar som räknas hem med en payoff på så och så många år. Men bara i huvudet.

– Jag tror att många organisationer lider av det här. Titta på de stora pumpföretagens hemsidor, där talas det väldigt mycket om energi. Många är inte med i programmet, tyvärr.

Mats Björkner ser samma sak på Pumpportalens applikationssida där företag kan lägga upp material och case helt oredigerat.

– Söker en kund en lösning på ett specifikt problem och hittar den där är försäljningen klar. Det borde vara klockrent. Trots det är mängden material relativt begränsad. Jag tror det är en kombination av slimmade organisationer och säljarnas jakt på nya affärer som gör att man glömmer dokumentera sina framgångsfaktorer.

Process Nordic träffar Mats Björkner på arbetsplatsen i Hovås söder om Göteborg med södra skärgården utanför.

Bakgrund som säljare; några år i Thailand där han byggde en försäljningsorganisation; ansvarig för nordiska marknaden, södra Europa och stora delar av Asien på Fixturlaser i sex år innan han rekryterades som vd för Telfa. När företaget omorganiserades valde han att stiga av.

2010 övertog Mats Björkner Pumpportalen och har sedan dess utvecklat portalen med bland annat Pumpguiden, utbildningar och konsulttjänster inom pumprelaterade applikationsområden.

– Pumpportalen ska vara ett branschnav. Inte bara för pumpbranschen utan för hela tryck- och flödesbranschen. Pumpar är en viktig del men bara en av komponenterna i tryck- och flödessystemet, söker man efter en komponent till systemet behöver man ofta hjälp med flera om inte denna gången så nästa.

Många vänder sig till portalen för att få hjälp med nya produkter. Leverantörerna är många, utbudet av utrustning är minst sagt stort.

– Det ställer krav på att jag måste förhålla mig neutral till alla leverantörerna och slutkunderna. Portalen är, och ska vara, en neutral spelare på marknaden.

Målgruppen är processindustrierna, va-anläggningar, kommuner och energibolag. Hela spektret från kärnkraftsindustri, raffinaderier och den lilla kommunen.

Mats Björner är idag representant för amerikanska Engineered Software Inc som utvecklar mjukvara för tryck- och flödessystem och elektroniska pumpkataloger. Han är också certifierad för deras Piping System Fundamentals Course efter utbildning i USA och England.

– Jag är den förste utanför företaget att få köra kursen, nu gör vi det också på svenska.

Han vill bidra med tänket kring energi- och underhållseffektivisering.

– Pumpmarknaden är en väldigt mogen marknad, det innebär vi måste vi förädla de befintliga processerna för att klara konkurrensen.

Energioptimering, anser han, är den viktigaste komponenten.

– Varje krona du lägger på energi utöver vad du behöver är en förlorad krona, en krona på sista raden. Därför borde processföretagen anse det viktigt att analysera sina processer.

Att det finns att hämta hem visar en finsk rapport där ett 20-tal företag och nästan 1700 pumpsystem studerats. Resultat: pumpar med en genomsnittlig verkningsgrad på 40 procent.

– Ganska skrämmande. Jag tror det beror på att företagen inte har haft helikopterperspektivet från början, och att det varit för många kockar inblandade.

Det kan vara företaget som vill sälja mer och öka kapaciteten. Produktionschefen, projektavdelningen, konstruktionskillen, pumpkillen vill alla ha marginal. Alla plussar på och till slut sitter man med en pump som är 40-50 procent för stor.

– Industrin har oftast fokus på driftsäkerhet och tittar inte initialt på effektiviteten i systemet. Då blir det överdimensioneringar som slår tillbaka.

Ekvationen är enkel: Trycker du ut mer än nödvändigt måste du plocka bort övertrycket någonstans. Det går ut över både pumpar, ventiler och andra komponenter och innebär hårdare slitage än annars.

– Underhålls- och energimässigt är det inte bra att göra på det här sättet. Hade företagen lagt in allt i ett simuleringssystem hade man sett att pumparna varit alldeles för stora.

Peter Håkanson

Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 11
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109