23948sdkhjf

Mer jobb med flytande kemikalier

Från och med januari nästa år ska företag börja lämna in resultatet av sina markundersökningar. Än har EU inte bestämt exakt vad som företagen ska undersöka, men Naturvårdsverket vill att alla som hanterar flytande kemikalier ska omfattas.
Fortfarande är det oklart exakt vad som ska ingå i de nya statusrapporterna. Alltså det EU-krav att all industriverksamhet måste undersöka markens miljöstatus på själva industriområdet. Rapporterna kommer sedan att ligga till grund för återställningsarbetet när industriverksamheten läggs ner.

Enligt utsläppsdirektivet från EU ska bara de industrianläggningar som hanterar ”relevanta farliga ämnen” göra en statusrapport. EU-kommissionen har hittills inte kommit ut med sin vägledning på engelska. Den kommer heller inte att översättas till svenska. Därför har Naturvårdsverket tills vidare skrivit ihop ett utkast till en egen vägledning.

Tidigare har regeringen översatt EU-språkets ”relevanta farliga ämnen” till miljöbalkens bredare ”förorening”, vilket i princip är ett ämne som på grund av mänsklig aktivitet förekommer i högre halt än själva bakgrundshalten. I praktiken menar statsapparaten att den här omtolkningen inte gör någon större skillnad.

Men i sitt utkast skriver Naturvårdsverket att det alltid finns en risk för att flytande kemiska produkter kan ge upphov till en föroreningsskada. Varje sådan risk bör leda till att företagen ska skriva en statusrapport, anser Naturvårdsverket.

– Jag hoppas verkligen inte att de menar att en enda flytande kemikalie ska leda till en statusrapport, säger Eva Blixt på Jernkontoret.

Tidsplanen för rapporterna har varit klar sen länge. Från och med 7 januari nästa år måste en förnyad tillståndsprövning innehålla företagets statusrapport. Den ska innehålla resultatet från jordprover tagna under ett års tid. Något som är ganska svårt att hinna med, dels med tanke på tjälen som kommer snart, dels med tanke på att det fortfarande är oklart vilka ämnen som bolagen ska leta efter.

Men Eva Blixt är förhoppningsfull:

– Naturvårdsverket har en riktigt bra skrivning som gör att det finns utrymme för industrin att lämna in statusrapporten vid ett senare tillfälle.

Statusrapporterna är överklagbara, och därför kommer slaget om dem att avgöras i domstol.

– Det ska bli intressant att se hur domstolarna hanterar Naturvårdsverkets krav i deras utkast om EU-kommissionen inte hinner skriva klart sin vägledning till nästa år, säger Eva Blixt.

Lagstiftningen påverkar omkring 1100 industriverksamheter i Sverige.

Jesper Gunnarsson

Fakta
Tidsplan:

Ny industri ska lämna in statusrapport vid tillståndsprövning

Äldre industri måste lämna in statusrapport vid förnyad tillståndsprövning efter 7 januari 2014 eller senast fyra år efter att BAT-slutsatser börjat gälla för den egna branschen

Industri som tidigare inte varit tillståndspliktiga men som blivit det måste lämna in statusrapport senast den 7 juli 2015

Ny industri som ansökt om miljötillstånd första halvan av 2013 måste komplettera med en statusrapport

Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 10 2013

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094