23948sdkhjf

Marksaneringen gör jorden giftigare

Flera av de metoder som idag används för att sanera förorenad mark misslyckas med att göra jorden mindre giftig. Det visar Ola Westman i sin doktorsavhandling vid Örebro Universitet.
I sin avhandling har Ola Westman utvecklat olika biologiska testmetoder för att kunna bedöma risker med miljögifter.

– En metod som är vanligt förekommande nu, där man komposterar jorden och renar den biologiskt med hjälp av bakterier är inte effektiv. Kemisk analys kan visserligen visa att gifthalten minskat, men biologiska tester visar att andra gifter har ökat. Det här leder till att sanerad jord kan bli godkänd utan att egentligen har blivit renare, säger Ola Westman.

Vid sanering av mark med traditionella metoder ökar halten av en oxiderad produkt av benspyren. Oxidationen kan också ske naturligt med hjälp av mikroorganismer eller rötsvampar, men den kan också ske vid själva saneringsprocessen eftersom man där använder bakterier och rötsvamp.

De oxiderade benspyrenerna kan alltså bildas naturligt i marken. Det finns olika typer av nedbrytningsprodukter. Ola har undersökt en av många nedbrytningsprodukter. Det bildas även mängder av andra giftiga ämnen när man sanerar en förorenad jord.

När man sanerar förorenad jord vill man bland annat få bort polycykliska aromatiska kolväten, PAHer, som ofta förekommer i marken på förorenade platser. En av PAHerna, benspyren, binds till syre under reningsprocessen och förändras till en oxiderad nedbrytningsprodukt.

Eftersom den nybildade produkten är löslig i vatten, kan den sprida sig mycket lättare än tidigare visar sig dessutom öka fettsyrametabolismen hos kycklingembryon kraftigt. Ökningen av fettsyrametabolismen leder inte i sig till ökad dödlighet.

– Detta är väldigt intressant. Embryot förbränner mycket mer energi än i normala fall. Denna energi ska egentligen användas för andra cellfunktioner. Detta kan leda till utmattning redan vid födseln eftersom ungen har gjort av med så mycket energi på grund av den höga metabolismen, säger Ola Westman.

Det finns en koppling mellan störd fettsyrametabolism och för tidig spädbarnsdöd.

– Det här är helt nya resultat av vilka effekter som orsakas av vissa miljögifter, men som också kan uppstå i samband med sanering av olika förorenade områden. Testmetoderna behöver utvecklas ytterligare liksom saneringsmetoderna för att mer effektivt minska giftigheten i förorenad mark.

EU räknar med att det finns tre miljoner förorenade platser i Europa och i Sverige räknar Naturvårdsverket med cirka 80 000.

Rainer Saxén

Tidigare publicerad i Process Nordic nr 10 2013
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062