23948sdkhjf

Svaveldirektiv hot mot näringsliv

EUs nya svaveldirektiv ställer höga krav på sjöfarten. Samtidigt gör den transporter från nordliga områden dyrare. Nordiska rådet önskar nu se samnordiska åtgärder för att tillmötesgå direktivets krav.
Från 2015 ska svavelhalten i fartygsbränsle minskas från 1 procent till 0,1 procent enligt ett EU-direktiv. Men direktivet gäller primärt Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen, vilket ger industrin och handeln speciellt på de nordliga områdena en sämre ställning på den globala marknaden.

– Vi stöder i princip EUs svaveldirektiv, eftersom det gagnar miljön. Men de nordiska ländernas regeringar måste ta ställning till de konsekvenser som direktivet får för en rad företag i de nordliga regionerna av Sverige, Norge och inte minst Finland, säger Anders Eriksson, åländsk medlem av Nordiska rådets miljöutskott i ett pressmeddelande.



– Det är i synnerhet sektorer som gruvdrift och skogsbruk som drabbas av de ökande transportkostnaderna som följer i kölvattnet på det nya direktivet. Statsstöd tillåts inte efter 2015, så det hastar med att komma dessa branscher till undsättning, understryker Eriksson.

Samtidigt riskerar man att en större del av transporterna flyttar i land, till skada för miljön.

– Om vi ska ha en effektiv sjötransport inom de ramar som EU ställer, måste de nordiska länderna samarbeta om kapaciteten för alternativa energikällor. Därför föreslår vi också ett koordinerat samarbete om att upprätta naturgasterminaler i de nordiska hamnarna, tillägger Anders Eriksson.

Som det är nu, är användningen av LNG (liqufied natural gas) - det mest sannolika alternativet till de nuvarande bränsletyperna - inte reglerad, vilket enligt Nordiska rådet också kräver en gemensam nordisk insats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079