23948sdkhjf

Mästerskap i biobränslen

I tidskriftsvärlden är rankningar en modesak. Man väljer ett ämne – säg biobränslen – ber läsekretsen om nomineringar, tillsätter en jury som tillsammans med läsarna poängsätter de nominerade företagen och vips har man en rankninglista. Då sätter man igång annonsförsäljningsapparaten.
Värdet av en sådan lista är givetvis diskutabelt. Det är långtifrån säkert att det mest förtjänta företaget vinner. Det är inte ens säkert att det är med och tävlar.

En rankningslista kan dock ge en vink om vartåt vinden blåser. Det kan den lista över biobränsleföretag som amerikanska Biofuels Digest tagit fram kanske ge.

Listan marknadsförs som en samanställning över de 50 hetaste företagen på biobränsleområdet. Perspektivet är av lätt förklarliga skäl mycket amerikanskt, och hela 38 amerikanska företag finns med. Bland de övriga finns europeiska och brasilianska företag. Inget svenskt företag finns med. Det närmaste vi kommer är danska Novozymes och finländska Neste.

Det första som slår en är att hela 20 av de 50 företagen arbetar med biobränsleutveckling utgående från cellulosahaltiga material. Det handlar både om att bryta ner cellulosan till jäsbart socker och om att gå vägen över förgasning. Det finns en uppsjö av företag som innovativt och uppenbarligen med resurser som våra utvecklingsföretag bara kan drömma om.

Påfallande är också hur mycket kraft som läggs på biobränslen från alger. Det handlar om odling av mikroalger i bioreaktorer. Det har blivit ett stort område, där optimismen och kreativiteten är stor. Man experimenterar med ett stort antal mikroorganismer, genmodifierade eller inte. Alger kan producera olja eller bli substrat i biogasanläggningar eller förgasas. På köpet får man oljor som kan användas i hudvårdindustrin, som livsmedel och alger kan malas till mjöl och landas in i bröd.
Ytterligare en trend är att man satsar mycket på ”drop-in” bränslen – biobränslen som kan blandas in i diesel eller bensin. På samma sätt som svenska SunPine kan göra en råvara som ingår i Preems diesel.
Skulle SunPine i Piteå ha platsat på listan? Antagligen. Det troliga är väl att man där borta på andra sidan Atlanten inte känner till bolaget och att det därför inte fått någon nominering. Det ligger ett PR-värde i nomineringarna, så nästa gång ska jag se till att Sunpine och även Taurus Energy i Lund nomineras. Kanske Perstorp också och möjligen någon till. Sedan ska jag rycka i alla kända trådar och se till att de svenska bolagen får massor med röster. PR är att manipulera och i gott patriotiskt syfte är väl det mesta tillåtet.

Ytterligare en trend man tycker sig se är att fler storbolag tar sig upp på listan. Man hittar DSM, Ineos, Du Pont, Abengoa, BP och Boeing. Det borde innebära att resurserna till biobränsleutveckling nu växer snabbt, och man kan hoppas på att det resulterar i snabba kommersiella genombrott.

Vilka spännande företag toppade listan? Läs fortsättningen i Process Nordic.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078