23948sdkhjf

Samarbetsfördelar kring EUs svaveldirektiv

Införandet av EUs svaveldirektiv blir tufft för vissa regioner och industrier. Samtidigt uppmuntrar kraven innovationer kring renare teknologier, konstaterar Nordiska rådet i en rapport om hur de nordiska länderna gemensamt kan underlätta tillämpningen.
I rapporten, Implementeringen av EUs svoveldirektiv – konsekvenser og muligheter i Norden, föreslås bland annat att de nordiska ländernas regeringar samarbetar om att utveckla gemensamma regler för användning av naturgas (LNG) i Norden och internationellt och att regeringarna utarbetar nationella planer för upprättandet av naturgasterminaler i nordiska hamnar.

– Det är också ytterst viktigt att skapa ekonomiska incitament för användning av renare teknologier i sjöfarten. Rederierna och industrierna måste göra sig klara på att reglerna tillämpas från 2015, säger Oskar Grimstad (FrP), norsk medlem av Nordiska rådets miljö- och naturresutsutskott och ordförande i den arbetsgrupp som lade fram rapporten.

Användningen av nya, renare teknologier och alternativa bränslen leder till ökade driftskostnader både på kort och medellång sikt. Arbetsgruppen konstaterar också att det är en stor utmaning för Norden att lika stränga regler inte gäller internationellt som för Östersjön, Kattegatt och Nordsjön.

– För vissa områden och industrier i Finland och Sverige blir implementeringen dessutom extra tuff. Här uppmuntrar vi de enskilda regeringarna att gå in med särskilda stödåtgärder. Det är också viktigt att regeringarna ser till att svaveldirektivet efterlevs överallt, säger Billy Gustafsson (S), svensk medlem av Nordiska rådets näringsutskott.

Från 2015 skärps kraven om svavelinnehållet i marinbränsle i Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen, samt i kustområden i Nordamerika. Svavelinnehållet sänks från nuvarande en procent till 0,1 procent. Utanför dessa områden skärps kraven först 2020 – och då enbart till ett svavelinnehåll på 0,5 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062