Alger ska rena rökgaser från koldioxid
Cementa och Linnéuniversitetet samarbetar i ett forskningsprojekt kring Östersjöns alger och hur dessa kan sänka koldioxidhalterna i Cementas rökgaser.
Cementtillverkningen ger stora mängder rökgaser och tanken med algprojektet är att direkt ur havsvatten utvinna små encelliga alger, som sedan växer och frodas i spillvärmen från cementugnarna genom att ta upp koldioxid från rökgaserna och närsalter från avloppsvatten.
Den biomassa som blir kvar kan antingen bli industriråvara eller användas till biogas eller biodiesel.
Vi är ännu på labbstadiet, men meningen är att rökgaserna ska bubbla genom en vattenlösning med alger. Algerna ska binda till sig koldioxid ur de strömmande rökgaserna, och inte bara koldioxid utan även kväve och fosfater, säger Stefan Sandelin, chef för Forskning och Utveckling vid Cementa.
Rökgaserna kan ledas genom långa plastsäckar som innehåller alglösningen. Där ska rökgaserna bubbla genom vattnet med algerna och absorbera koldioxiden.
– Vi har studerat motsvarande process i andra länder och även haft examensarbetare som har undersökt metoden i labbskala. Vi har plockat ut rökgaser och lagt in dem i trycksatta tuber som sedan har använts i labbtester.
Nu ska projektet skalas upp och en anläggning i pilotskala ska byggas i Degerhamn på Öland, där Cementa har sin fabrik. Det skissas på en bassäng med en yta på cirka 300 kvadratmeter där algerna ska ligga.
– Vi vet inte i dagsläget hur stor kapacitet algerna har för att reducera koldioxidhalterna i rökgaser. Vi har en vision att vi kunde ta ut cirka 10 procent av koldioxiden i rökgaserna i vår anläggning i Degerhamn. Tio procent betyder cirka 20 000 ton koldioxid, enligt Stefan Sandelin.
Cementa planerar också att använda ett gammalt kalkbrott och en gammal nedlagd hamnbassäng vid försöken med pilotanläggningen och för odling av alger.
– Vi undersöker även om vi kan avlägsna kväve och fosfater ur rökgaserna med hjälp av alger och ska därför sålla fram vilka alger vi ska testa. Det finns flera stycken som är tänkbara i sammanhanget.
Linneuniversitetet håller på med att undersöka vilka alger som fungerar bäst i större skala. Grönalger har visat sig fungera bra.
– Tanken är att vi ska leta efter naturligt förekommande alger som finns i Östersjön för att vi inte ska riskera att få ut en alg som inte finns där naturligt.