23948sdkhjf

Spricka i fasaden

”JAG ÄR RÄDD för att Anders Borg bara vill ha in pengar till statskassan”, säger rösten i andra änden av telefonlinjen.

Jag har hört den farhågan förut. Framför allt från industriföreträdare men också från myndighetshåll. Det handlar om införandet av ett avgiftssystem för sevesotillsynen.

I tidigare underlag har det funnits många olika modeller för hur pengarna kan skeppas fram och tillbaka i den offentliga förvaltningen. Där skulle länsstyrelsen oavkortat föra över pengarna till staten, som sedan portionerade ut dem efter behag.

Utredaren ansåg till sist att länsstyrelserna själva borde få bestämma över slantarna. Flera länsstyrelser framhäver just en öronmärkning av pengarna, så de inte fastnar någon annanstans.

Flera bedömare fruktar att sevesoutredningen kommer att samla damm i ett par år. Just nu håller utredaren Stefan Rubenson att titta på hur Seveso III-direktivet ska införas i svensk lag. Tidigast om ett år kommer remissrundan att vara färdig. Då är det val. Sen kan nästa regering slå ihop resultaten från de bägge utredningarna och genomföra valda delar.

Förslaget på ny organisation möter ganska hårt motstånd, så där ska bli spännande att se hur man gör. Antagligen ingenting alls. Att få politikerna att försöka nysta upp oredan är snarast önsketänkande. Och ett helt nytt system medför troligen nya problem och nackdelar.

På flera andra områden finns däremot goda förutsättningar för förändringar. Bland annat avgiftssystemet, där staten över en natt skulle bespara skattebetalarna 21 miljoner kronor per år. Den stora frågan är när och hur avgiftssystemet införs.

Industrin vill inte betala. De menar dels att tillsynen är för dålig, dels kostar redan miljötillsynen stora summor, och då borde sevesotillsynen ingå. Myndigheterna vädrar morgonluft och anser att avgifter kan höja och bibehålla en jämn kvalitet på kontrollarbetet.

Redan för femton år sedan ville dåvarande regering att industrin skulle betala. Men då kom man inte fram till något bra betalsätt, så avgifterna uteblev. Anslagen har inte justerats upp med inflationen och alltsammans har lett till dagens situation med skiftande kvalitet på tillsynen.

I grunden är nog industrin fortfarande överens. Men medan knappt 84 procent av remissinstanserna applåderar förslaget om tillsynsavgifter kan man skönja en spricka i fasaden hos den tidigare så enade industrin, som inkommer med tre olika remissvar. Och då har Innovations- och kemiföretagen inte ens yttrat sig.

Kanske gnuggar Anders Borg händerna i bakgrunden och planerar att införa avgiftssystemet när processindustrin inte kan enas kring en ståndpunkt. För det är nog det som krävs om man vill rå på majoriteten av remissinstanserna. Än finns det tid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083