ABB och Statoil ska utveckla djuphavsteknik
ABB har gått med i ett utvecklings- och forskningsprogram, så kallat JIP (joint industry program), för att styra anläggningar på stora djup, under ledning av norska Statoil.
Statoil leder programmet för andra deltagande oljebolags räkning, medan ABB ansvarar för att utveckla den nya tekniken. Programmet följer på en omfattande djuphavsstudie med fokus på kraftteknik genomförd av Statoil och ABB under 2012. Överenskommelsen är värd totalt 100 miljoner dollar och kommer att finansieras gemensamt av samtliga deltagande företag.
Det femåriga programmet är av stor betydelse för att utveckla den teknik som krävs för att driva och styra de storskaliga undervattenspumpar och gaskompressorer som olje- och gasindustrin planerar etablera på den norska kontinentalsockeln, i Mexikanska golfen och på andra platser runt om i världen.
Pumpar och gaskompressorer bidrar till att öka verkningsgraden från olje- och gasanläggningar genom högre utvinningsgrad, lägre produktionskostnader och ytterligare möjligheter till djuphavsproduktion.
Programmet ska tillhandahålla lösningar för överföring av upp till 100 megawatt el över ett avstånd av 600 kilometer och på djup ned till 3 000 meter. Detta är viktigt för utvecklingen av framtidens olje- och gasfält långt utanför existerande infrastruktur.
– Olje- och gasindustrins behov att flytta fram produktionsgränserna fortsätter att skapa spännande möjligheter för ABB, säger Veli-Matti Reinikkala, chef för ABBs division Process Automation i ett pressmeddelande.
– ABB har varit en ledande innovatör av kraftlösningar för undervattensinstallationer i mer än 15 år. Vi är mycket glada att Statoil, en pionjär inom undervattensteknik, har valt att samarbeta med oss igen, säger han.
Denna undervattensbaserade eldistributionsteknik möjliggör för flera elektriska laster, såsom pumpar och kompressorer, att få kraftförsörjning från en och samma kraftkabel. Detta minskar investeringskostnaderna väsentligt jämfört med befintliga lösningar som kräver en kabel för varje enskild last.
Den nya tekniken kan till exempel spara mer än 500 miljoner dollar om åtta laster ansluts via en enda kabel över ett avstånd av 200 kilometer från övrig infrastruktur.
För att säkerställa kompakta och tillförlitliga lösningar kommer utrustningen att stängas in i vätskefyllda, tryckkompenserade tankar, med komponenter som har genomgått omfattande tester under samma höga tryck som de utsätts för på de aktuella djupen.
I programmet ingår material- och komponentkvalifikation, detaljerade konstruktions- och fullskaletester av en 36 kV distributionsenhet samt två frekvensomriktare för pump- respektive gaskompressorapplikationer.