Billig grön energi kostar
Utskottet har tidigare skarpt ifrågasatt den svenska satsningen på vindkraft som den anser vara alldeles för omfattande, i synnerhet som Sverige redan har en så gott som koldioxidfri elproduktion.
Elproduktionen står för 27 procent av den totala energitillförseln i Sverige jämfört med 14 procent globalt. 43 procent av den svenska elen kommer från kärnkraften, jämfört med 28 procent i EU och 13 procent globalt.
Energiutskottet har en stark tro på att kärnkraften med sina obetydliga utsläpp av växthusgaser fortsätter att spela en avgörande roll i den framtida energimix som ska ersätta dagens fossila baskraft.
Den är även den mest hållbara energikällan när det gäller materialbehoven och har den minsta åtgången av aluminium, koppar och järn per terawatt av alla icke fossila energislag.
Utskottet tror att den svenska energianvändningen kan minska med 16 procent fram till 2050 genom besparingar och effektiviseringar och en satsning på energimix med vattenkraft, vindkraft, solenergi och bioenergi och där fossil energi fortfarande står för 55 procent av energitillförseln.
Globalt är utmaningarna ännu större. En halvering av koldioxidutsläppen globalt till 2050 som Internationella energikommissionen (IEA) satt upp, kommer att kosta gigantiska belopp, enligt utskottet.
270 000 miljarder dollar måste investeras i fordon, elektriska apparater och anläggningar inom den tunga industrin. Till detta kommer ytterligare åtskilliga tiotusentals miljarder dollar till bland annat koldioxidinfångning och omställning till el inom transport- och bostadssektorn och industrin.
En som inte är övertygad om att det ska gå att ersätta de fossila bränslena så snabbt som många vill är den kontroversielle danske forskaren och klimatskeptikern Björn Lomberg vid Copenhagen Consensus Center.
Nyligen skrev han med hänvisning till IEAs egna siffror att vind och sol fram till 2035 endast står för knappt 1,5 procent respektive knappt en halv procent av den globala energiproduktionen.
Han påpekar också att de förnybara energislagen stod för 13,2 procent av den globala energin 1971, 2011 hade andelen sjunkit till 13 för att vara omkring 14,5 procent 2035 – trots omfattande subventioner.
Enligt honom måste priset på den förnyelsebara energin ner rejält. Inte genom subventioner utan genom massiv forskning för att få den billigare och effektivare. Först då den är billigare än fossila bränslen kommer den vara ett riktigt alternativ.