Center för mjölkkvalitet öppnat i Kina
Centret ”China-Denmark Milk Technology Cooperation Centre” ska stärka livsmedelssäkerheten inom den kinesiska mejeribranschen, bland annat genom Arlas specifika kunskaper och erfarenheter inom mjölkkvalitet, spårbarhet och kontroll av mjölkproduktionen på gårdarna.– Centret har sin egen organisation som ska starta projekt tillsammans med olika partners, till exempel universitet, företag eller Kunskapscenter för jordbruk i Danmark. Projekten täcker hela kedjan från jord till bord, säger Niels Juul Mortensen, teknikchef för Arlas verksamhet i Kina.Arla är sedan tidigare i år tillsammans med Kinas största livsmedelsföretag COFCO delägare i Mengniu, som är landets ledande mejeriföretag. Syftet är att öka exporten av europeisk mjölk till Kina och kunskapscentret är en del av investeringen i Mengniu.Ett av de första projekten från kunskapscentret har redan kommit en bra bit på väg. Det gäller en screeningmetod som det danska analys- och mätutrustningsföretaget Foss tagit fram i samarbete med Arla och det nyzeeländska mejeriföretaget Fonterra. Metoden bygger på att mjölkråvara har sitt eget särskilda ”fingeravtryck”. Detta fingeravtryck kan registreras via infrarött ljus som skickas genom mjölkprovet. Därefter jämförs provets fingeravtryck med fingeravtrycket från normal mjölk. En avvikelse tyder på att mjölkens sammansättning inte är naturlig. Metoden ska nu testas i praktiken på Mengnius mejerier.Ett annat projekt är skapandet av en modellgård som ska drivas enligt kvalitetsprogrammet Arlagårdens principer. Det här projektet är fortfarande i uppstartsfasen.