Minskande olyckstal för styckare
Att stycka kött är ett hårt och olycksdrabbat arbete. Mellan 2006 och 2010 var arbetsolyckorna fem gånger fler inom köttindustrin jämfört med andra branscher, rapporterar Arbetsmiljöverket. Arbetet med sylvassa knivar o kalla lokaler leder lätt till olyckor. Olycksfrekvensen har gjort att verket tittare närmare på branschen.Det visar sig att nu går det åt rätt håll och antalet olyckor har minskat med en femtedel. Men det finns mycket mer att göra. På hälften av 50 undersökta företag fanns brister som måste åtgärdas. På de stora slakterierna finns också oroande tendenser.- De riktigt stora företagens återgång till gamla produktionsmetoder med slakt och styckning enligt löpandebandprincip är ett hot mot en sund utveckling inom branschen. Starkt styrt och bundet arbete kan innebära en extrem belastning. Här måste vi tillsammans med arbetsgivare, skyddsombud och köttindustrin som helhet fortsätta driva på arbetsmiljöarbetet, säger Mats Ryderheim, tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande./KL