23948sdkhjf

Godare öl med nya jästsvampar

EU satsar 35 miljoner kronor på ett omfattande forskningsprogram om jästsvampar. Syftet är att få fram smakrika och hälsofrämjande drycker och matprodukter.

Jästsvampar är en viktig ingrediens vid produktionen av olika livsmedel, exempelvis vin, öl, ost och korv. Förr utnyttjades många olika sorters jästarter i livsmedelsproduktionen, under så kallad spontanjäsning, men numera används enbart ett fåtal arter. Inom exempelvis både öl- och vinindustrin växer nu intresset för att ta del av jästsvamparnas artrikedom. Olika jästarter kan ge olika karaktär åt drycker och matvaror.– Exempelvis finns det ett stort intresse kring att få fram smakrikare lättöl, vilket förhoppningsvis nya jästsvampar kan bidra till, säger Jure Piskur som är professor på Biologiska institutionen vid Lunds universitet.Jästsvampar kan också vara av värde om man vill skapa livsmedelsprodukter med hälsofrämjande egenskaper, så kallade probiotika. Här finns en stor efterfrågan bland Europas allt mer hälsomedvetna konsumenter.Jure Piskur ska koordinera verksamheten inom det nya konsortiet, Cornucopia, som nu har fått 35 miljoner kronor av EU. I konsortiet deltar sammanlagt elva partners, såväl universitet som företag. Förutom Lunds universitet ingår forskare från Danmark, Belgien, Italien, Spanien, Tjeckien och Nederländerna. Från näringslivet deltar bland annat danska Carlsberg. Projektet startar i januari 2011 och kommer att pågå i fyra år. Förutom nya fakta kring vilka jästsvampar som kan bidra med värdefulla insatser i livsmedelsindustrin kommer konsortiet även att driva en forskarskola som ska leverera ett antal nya forskare med specialistkompetens inom området./RS

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084