200 miljoner till livsmedelsforskning
På uppdrag av staten har Formas och Vinnova i samverkan medlivsmedelsbranschen utformat ett tvärvetenskapligt forskningsprograminom livsmedelsområdet.Programmet är samfinansierat mellan statoch näringsliv med maximalt 100 miljoner kronor vardera. Målsättningenmed forskningsprogrammet är:– att stärka svensk livsmedelsforskning– att stärka branschens förmåga till innovation och kostnadseffektivitet– att skapa en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelssektor.Programmetska stimulera behovsmotiverad forskning inom livsmedelsvetenskap ochandra forskningsområden av betydelse för branschen.– Genomdenna långsiktiga satsning på forskning och innovation kommer företagoch forskare tillsammans ta fram ny kunskap som kan omsättas till goda,hälsosamma och hållbara livsmedel för morgondagens konsumenter, sägerLivsmedelsföretagens vd Agneta Dreber och Svensk Dagligvaruhandels vdThomas Svaton i ett pressmeddelande.Den svenska delen av EUsteknikplattform ”Food for Life” är utgångspunkten för programmet därVINNOVA, Formas, Livsmedelsföretagen (Li), StiftelsenLantbruksforskning (SLF) och Svensk Dagligvaruhandel (SDH) samverkar.Varje enskilt projekt måste inte vara tvärvetenskapligt, däremot är det viktigt att fokusera på behovsmotiverad forskning.Programmet ska omfatta sex identifierade strategiskt viktiga områden för hållbar utveckling av branschen:Livsmedeloch konsument, livsmedel och hälsa, säkra livsmedel, livsmedelskvalitetoch livsmedelsproduktion, livsmedlens värdekedja samt hållbarlivsmedelsproduktion.Det finns tre olika typer av projekt:Forskardrivna, företagsdrivna och kompetensutveckling (anställning avdoktorander och forskare).Första utlysningen sker den 21januari 2010 med sista ansökningsdag den 13 april 2010. Den förstainformationsdagen om programmet hålls tisdagen den 16 februari påKemicentrum i Lund.(chemicalnet.se)