Upptäcker chokladfusk
Enligt EUs chokladdirektiv får inte mjölkchoklad innehålla mer än fem procent vegetabiliskt fett, utöver kakaosmör. Den nya metoden att mäta fett har utvecklats av EU-kommissionens forskningscenter Joint Research Center, JRC. Metoden är även den första i sitt slag att bli godkänd som internationell standard enligt Iso. I EU finns 18 av världens mest chokladslukande länder. Mest chokladkonfekt äts på Irland där invånarna satte i sig nästan 12 kilo choklad per person under år 2007. Totalt konsumerades 2,5 miljoner ton chokladprodukter inom EU samma år, enligt JRC.Det är dock inte vilka produkter som helt som får kallas för choklad. Sedan år 2003 finns ett direktiv som fastslår gränsen för mängden vegetabiliskt fett utöver kakaosmör i chokladen. Men hittills har det varit svårt att kontrollera att reglerna följs. Den nya, standardiserade metoden använder sig bland annat av gaskromatografi för att fastställa mängden vegetabiliskt fett i chokladen. Redan år 2007 infördes två standardmetoder för att mäta fetthalt i mörk choklad. Att det dröjt så länge för mjölkchokladen beror på att mätningen här blir mer komplex, eftersom mjölkfetterna blandar sig med de vegetabiliska fetterna.Text Marie GranmarLäs mer om metoden här:http://irmm.jrc.ec.europa.eu/html/activities/cocoa_butter_calculation_toolbox/