Vassleprotein kapslar in arom och medicin
Vassle är en biprodukt vid tillverkning av ost. Tidigare ansågs vassle vara ett avfall som det var svårt att bli av med. Det släpptes ut i vattendrag eller lades på åkrarna blandat med gödsel.Men med ultrafiltrering kan vassleproteinerna i stället bli till något nyttigt. Proteinerna koncentreras och efter spraytorkning får man ett proteinpulver som kan framställas i olika koncentrationer från 35 till 80 procent. Genom filtrering kan man sedan separera olika proteinfraktioner som albumin och kasein.– Med vår teknik kan man öppna en del av svavelbindningarna i proteinmolekylen, vilket gör att man bättre kan separera och fraktionera proteinerna, säger Jouko Savolainen, forskare och grundare av företaget Uniq Bioresearch.– Genom att modifiera proteinerna får de bättre egenskaper som kan utnyttjas för speciella produkter. Till en början satsade Uniq Bioresearch på livsmedelstillämpningar. För några år sedan började de utveckla mikrokapslar för olika produkter som läkemedel och aromer.Den första produkten är redan ute på marknaden. Ett finskt läkemedelsbolag använder Uniqs mikrokapsel för en av sina produkter.– Tidigare måste bolaget leverera preparatet i fryst form. För det krävdes en kylkedja som inte fick brytas. Nu när man kan förpacka den aktiva substansen i en mikrokapsel behövs ingen frysförvaring längre, konstaterar Jouko Savolainen.Uniqs modifierade vassleprotein, som kallas Actiwhey, har helt andra egenskaper än det naturliga proteinet. Det bildar lättare geler, det emulgerar bättre, det skummar och smälter lättare i mag/tarmkanalen. Samtidigt bildas ett nätverk som stärker proteinets uppbyggnad.Genom att kapsla in probioter, funktionella livsmedel, får de en bättre hållbarhet. Fiskolja behåller sin arom i kapslarna. Detsamma gäller oljor från frön och bär.Uniq ska i en nära framtid satsa stort på kapslar för just fiskolja.Ett annat område är att lägga hudkrämer i mikrokapslar. Substansen är helt torr när den breds på huden, trots att den innehåller 50 procent fett. Storleken på kapslarna är bara mellan en och två mikrometer. De kan blandas med vatten och tål temperaturer upp till 80 grader Celsius.I dag kan Uniq Bioresearch tillverka mellan 300 och 400 kilo mikrokapslar för omegaoljor i veckan med nuvarande utrustning.Text Rainer Saxén