Billigare gasrening utan förbränning
Metoden är uppdelad i två steg. I första steget sorterar en centrifug bort fasta och vätskeformiga partiklar från gasblandningen, och i andra steget oxideras den illaluktande gas som blir kvar för att ta bort lukten. Oxideringen bygger på en kombination av olika metoder med UV, ozon och kemikalier, men sker helt utan förbränning. – Från en fritös kommer det ut en dimma av vatten, olja och fasta partiklar, men också en hel del gasformiga ämnen. I centrifugen tar vi bort dimman och sen har vi kvar en gasblandning som vi behandlar med olika oxidationstekniker för att få bort lukten, säger Jack Delin.Tekniken riktar sig främst mot företag inom livsmedelsindustrin som använder fritöser och måste rena utsläppen för att inte störa sina grannar. Detta kan i många tättbebodda områden vara en förutsättning för att få finnas kvar.– Många livsmedelsfabriker ligger mitt inne städer, eftersom de började sin verksamhet där. Men efterhand som staden och produktionen växer blir det problem för omgivningen. Rökgaserna som släpps ut fäller fett och partiklar i omgivningen, och luktar dessutom illa. Det är det vi arbetar med att ta fram en lösning på, säger Jack Delin.Traditionell rening går ut på att bränna de illaluktande gaserna i en förbränningskammare, så att de omvandlas till vatten och koldioxid som inte luktar, innan de släpps ut. Problemet är att det går åt väldigt mycket gas med metoden, eftersom förbränningen kräver att hela luftmängden värms upp.Genom att kombinera olika oxidationsmetoder går det att få till en sorts kemisk förbränning av gasen som innebär väsentligt lägre energiåtgång. Exakt hur processen går till vill dock inte Jack Delin avslöja. Text Jesper Stärn