Extrakt av skogsbär blir livsmedelstillsats
Vilda skogsbär har blivit en attraktiv råvara för industriell produktion. Ett företag i finska Kauhajoki har börjat extrahera blåbär, lingon, hjortron och andra skogsbär med etanol. Syftet är att utvinna ämnen som kan användas som tillsats i livsmedel och kosmetika.Bären har under flera år intresserat finska forskare, bland annat på Statens tekniska forskningscentral, VTT. Flera doktorsavhandlingar har skrivits om bärens innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter som anses ha en hälsofrämjande effekt.– Hela världen är intresserad av extrakt från bär och frukt och Finland är ett världsledande land på detta område, säger Jari Siivari, vd för företaget Nordic Bioextracts, Norbiox.Företaget vill ha kontakt med försäljare av hälsoprodukter och med kosmetikatillverkare som är intresserade av deras bärextrakt.– Forskare hittar massvis med intressanta antioxidanter och andra spårämnen i bär, men sedan finns det inte så många som gör något av detta, åtminstone inte i de nordiska länderna.I länder som Tyskland och Schweiz finns redan ett flertal företag som gör extrakt av bär och som sysselsätter hundratals personer.– Hittills har bär från de nordiska länderna skickats ner till Mellaneuropa för att processas. Nu kan vi göra jobbet här och slipper långa kyltransporter, konstaterar Jari Siivari. Startade i garageFöretaget Norbiox startade i blygsam skala i ett garage, där extraheringen med etanol testades för att se om den fungerade. Nu har företaget uppfört en ny anläggning i Kauhajoki i västra Finland med en kapacitet på mer än en miljon kilo bär per år.Produktionen uppfyller alla miljökrav och etanolen kan återanvändas ett tiotal gånger innan den destrueras. Alla utrymmen är Atex-godkända eftersom etanolen är explosiv.– Vår metod går ut på att man ska processa råvaran så lite som möjligt. Om man processar för mycket får man, enligt finländsk lagstiftning, en helt ny produkt. Som kemist kunde man förädla våra produkter betydligt mer än vad vi gör nu.Norbiox ideologi är mjuka processer som behåller näringsämnena i bären. Alla slags tillsatser undviks för att produkterna ska kunna säljas som ekologiska, gjorda av naturliga råvaror från skogarna i norra Finland, Sverige och Norge.– Vår enklaste produkt är ett pulver gjort av blåbär som kan användas som tillsats i yoghurt och andra mjölkprodukter. Pulvrets fördel är att det inte kräver vare sig kyl eller frys, utan har en lång hållbarhet i rumstemperatur.Redan testat fler bärHos Norbiox har man redan testat lingon, blåbär och havtorn. Andra intressanta bär är bland annat hjortron och björnbär. Trädgårdsbär är mindre intressanta, eftersom det inte finns så stora odlingar i Finland.– När vi kommer igång på allvar under sommaren kommer cirka tio personer att arbeta på anläggningen i Kauhajoki. Vi ska få en ny indunstare och då kan vi arbeta med full kapacitet i tre skift, säger Jari Siivari.Att stoppa processen efter ett skift lönar sig inte eftersom rengöringen tar så lång tid och temperaturen sjunker. Då ökar även risken för infektion av bärråvaran. – Vi kommer att använda både finska och svenska bär i vår produktion. Vi kan också använda biprodukter från safttillverkning och utnyttja resterna i en annan process.Processen som Norbiox har utvecklat producerar inte några stora mängder avfall, eftersom största delen av avfallet kan utnyttjas i produktionen.– Vi ska utnyttja allt som man bara kan av råvaran, eftersom bären är så värdefulla för oss. Efter extraktionen med etanol blir det kvar fiberrester som är värdefulla.Etanolextraktion kan i viss mån förstöra vitaminer och antioxidanter i bären, men genom att packa produkterna på rätt sätt blir inte förlusterna så stora.Pulver av bär har en hållbarhet på cirka tre år. I Finland finns det ännu inga andra företag som gör bärpulver. I stället har det exporterats frusna bär från norra Europa till andra länder där de har förädlats vidare.– Bärsäsongen är kort i vårt land och därför krävs det fryslager för att bären ska hålla sig en längre tid. Vi kan inte bara jobba några veckor per år med färska bär. Arbetet måste fördelas jämnare, vilket innebär att vi måste använda frysta bär i vår produktion, säger Jari Siivari.Text Rainer SaxénFoto Marie Granmar