Nordisk juicekarta ritas om
Brämhults investering innebär att fabriken kommer att öka sinanvändning av frukt från 25 000 ton till 50 000 ton om året.Produktionen av juice kommer att uppgå till närmare 40 miljoner literom året. - Det är exakt samma process som tidigare, fast vi ökar kapaciteten ochfortsätter satsa på bättre hygien genom att plocka bortkontamineringsrisker, säger Tomas Gustafsson som är vd för BrämhultsJuice. Investeringen kommer främst att öka kapaciteten mellan pressning ochfyllning. Bland annat ska nya rörgator och ventiler installeras mellande tankar där juicen värmebehandlas. Dessutom ska företaget bygga ettnytt kylt lager för råvaror och en ny linje för fyllning avenlitersflaskor. Bakom satsningen står en ökad efterfrågan på juice av högre kvalitet.Kunderna efterfrågar juice som smakar färskpressad och som gärna fårinnehålla fruktkött. Det finns i dag flera olika uppfattningar om vad som ska få kallasfärskpressad, men enligt Livsmedelsverkets förordningar räcker det medatt juicen är gjord på färska frukter och inte av koncentrat. Brämhults har valt att pressa alla sina citrus- och morotsjuicer självai fabriken. De har även valt en varsam pastörisering i cirka 70 grader,som ger en kortare hållbarhet men samtidigt behåller mer av juicensnäringsämnen. Behandlingen gör att Brämhults juicer håller i upp till 18 dagar. Detkan jämföras med juice som pastöriserats flera gånger i en högretemperatur som kan hålla i upp till ett år. Den kortare hållbarhetenställer krav på både produktion och distribution. - Vi lagrar ingenting, den juice vi pressar i dag skickar vi ut i morgon, säger Tomas Gustafsson.Företaget räknar med att den mesta av utrustningen, förutom det nyalagret, kommer att kunna tas i bruk innan slutet av året. Näranläggningen sedan kommer upp i full produktion igen ska fabriken hablivit en av Sveriges största juicetillverkare. Tidigare i år flyttade nämligen Arla sin juicetillverkning frånAlingsås till det helägda dotterbolaget Rynkeby Foods i danska Ringe.Fabriken i Alingsås var Sveriges i särklass största med 100 anställdaoch en kapacitet på 65 miljoner liter juice om året. Arla ansåg dockatt tillverkningen skulle bli effektivare om de satsade på att bygga utfabriken i Danmark och lade all tillverkning där. En majoritet av all juice som dricks i Sverige kommer därför ifortsättningen att tillverkas i Danmark. Enligt Brämhults Juicesproduktionschef Ulf Tylestrand har det dock inte så stor betydelse varjuicen produceras. - Juicetillverkare i Danmark har lite kortare apelsintransporter frånSpanien, men de får å andra sidan längre transporter av de färdigaprodukterna till resten av Norden, säger han.Fakta JuicetillverkningBrämhults Juice tillverkar i dagsläget 18 olika juicer vid tre olikalinjer. Företaget grundades 1947 och ägs sedan 2007 av den tyskafruktdryckstillverkaren Eckes-Granini. Enligt Svenska Juiceföreningen saknas det tillförlitlig statistik övervilken fabrik som tillverkar mest juice i Sverige. Förutom BrämhultsJuice bedriver även Spendrupsägda Hellefors, Skånemejerier och KiviksMusteri juicetillverkning i större skala i Sverige. dagsläget 18 olika juicer vid tre olika linjer. Företaget grundades1947 och ägs sedan 2007 av den tyska fruktdryckstillverkarenEckes-Granini. Enligt Svenska Juiceföreningen saknas det tillförlitlig statistik övervilken fabrik som tillverkar mest juice i Sverige. Förutom BrämhultsJuice bedriver även Spendrupsägda Hellefors, Skånemejerier och KiviksMusteri juicetillverkning i större skala i Sverige. Text Jesper Stärn