23948sdkhjf

Forskning främjar honung

Ny forskning visar att honung är nyttigare än vad som tidigare varit känt. Det får odlare att hoppas på att honung i allt större utsträckning ska ersätta socker i livsmedelsproduktion.

Det har tidigare varit känt att honung innehåller mineraler ochvitaminer. Nu har dock två mikrobiologiska forskare vid LundsUniversitet, Tobias Olofsson och Alejandra Vásques, upptäckt attmjölksyrebakterier som följer med i honungen från binas mage även ärnyttiga för människor. Bibakterierna motverkar nämligen onyttigabakterier i både människors och bins magar.Biodlarbranschen tror nu att upptäckten kan leda till att livsmedelsindustrin får upp ögonen för honung.- Livsmedelsindustrin kommer att efterfråga honung som sötningsmedel isina produkter, eftersom det nu är vederlagt att det är mer nyttigt,säger Christer Ankarlid, vd på Svensk Honungsförädling, till SverigesRadio.Utöver sötningsmedel överväger även Svensk Honungsförädling på att tafram fler produkter som ska använda honung som bas, bland annatdrycker. I dagsläget säljs flera mejeriprodukter och fruktdrycker därinnehållet av mjölksyrebakterier lyfts fram som bra för magen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065