Tydligare livsmedelsmärkning
De nya bestämmelserna ska garantera att livsmedel märks med de viktigaste uppgifterna på ett tydligt och lättläst sätt. I dag varierar kvaliteten på livsmedelsmärkningen stort från produkt till produkt och från ett EU-land till ett annat.Målet med kommissionens förslag är att uppgifterna ska presenteras på ett någorlunda likvärdigt sätt i alla EU-länder. Bland annat måste etiketten vara läslig med en teckenstorlek på minst 3 millimeter och tydlig.Enligt förslaget till förordning ska det klart anges på förpackningens framsida hur mycket energi, salt, socker, fett och mättat fett som en portion, 100 ml eller 100 g av produkten innehåller. Dessutom ska man ange hur stor andel dessa fem ämnen utgör i förhållande till det rekommenderade dagliga intaget.Kraven på märkning av allergiframkallande ämnen ska också bli strängare. I förordningen föreslås att alla livsmedel som innehåller allergiframkallande ämnen ska märkas.De nuvarande bestämmelserna om märkning av allergener omfattar bara färdigförpackade livsmedel, men det ska bli obligatoriskt att ange förekomst av allergener även för oförpackade livsmedel och mat som serveras på restauranger och i storkök.