23948sdkhjf

EUs akrylamidprojekt avslutat

Nu finns det en säker analysmetod för att bestämma akrylamidhalterna i livsmedel och metoder som kan minska bildningen av akrylamid i potatisprodukter och bröd. Det framgår ur EUs nyss avslutade akrylamidprojekt Heatox.

- Heatox är ett utmärkt exempel på livsmedelsforskning när den är sombäst. Här har universitet, myndigheter och industri tillsammans medkonsumentintressen tagit fram resultat och kunskap som på sikt kan lösa eller reducera detta problem inom livsmedelssektorn, säger projektets koordinator Kerstin Skog vid Lunds universitet i ett pressmeddelandeI det treåriga Heatox-projektet deltog 24 organisationer och forskningsgrupper från EU, Norge, Schweiz, Turkiet och Chile. Projektet leddes av Lunds universitet.För drygt fem års sedan upptäcktes att akrylamid bildas vid matlagning. Sedan dess har livsmedelsindustri, universitet och myndigheter världen över forskat intensivt. EU har satsat 4,2 miljoner euro i det treåriga forskningsprojektet och deltagarna minst lika mycket.Deltagarna har tagit fram en säker analysmetod för att bestämma akrylamidhalterna i livsmedel och visat faktorer och metoder som kan minska bildningen av akrylamid i potatisprodukter och bröd. Dessutom har de visat att blodprov är bättre än kostenkäter för att uppskatta cancerrisken genom epidemiologiska undersökningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08