Forskarmålet – vill minska kärnavfallets radioaktivitet väsentligt
Det är i ett samarbete med belgiska forskare som FREIA-laboratoriet vid Uppsala universitet ska testa utrustning till partikelacceleratorn i Belgien. I ett första steg är planen att de belgiska forskarna ska skapa en anläggning som ska kunna användas för att omvandla uttjänt kärnbränsle från långlivat till kortlivat.
Anläggningen i Belgien, MYRRHA, blir en av världens första multifunktionella forskningsreaktorer som drivs av en partikelaccelerator.
– Långlivat kan innebära 300 000 år. Då menar man tiden från att bränslet är förbrukat till att strålningsnivån från det har gått ner till motsvarande bakgrundsnivån. Med så kallad transmutation kan avfallsvolymen minskas med upp till 100 gånger. Då nås bakgrundsnivån efter cirka 300 år, säger Maja Olvegård som är avdelningsföreståndare för FREIA-laboratoriet och forskare inom acceleratorfysik, i ett pressmeddelande.
Enligt henne innebär inte omvandlingen att långtidsförvaring, som den i Forsmark, blir överflödig.
– Men riskerna med denna förvaring reduceras eftersom mängden radioaktivt material minskar, särskilt de riktigt långlivade varianterna, säger Maja Olvegård.
Partikelacceleratorn fungerar som en av- och påknapp, vilket gör att en härdsmälta inte kan uppstå i en sådan reaktor.
Teamet har fått uppdraget eftersom de under ett decennium samlat kompetens och erfarenhet genom att bygga en testanläggning där liknande tester gjorts för en annan accelerator, skriver Uppsala universitet i pressmeddelandet.
– Det finns bara en handfull laboratorier i Europa som kan göra ett sånt här jobb. Vi är det enda i Sverige. Dels är det ett gott betyg för redan utfört arbete, dels betyder det att vi kan fortsätta att bidra till acceleratorbaserade forskningsanläggningar, säger Maja Olvegård.