Regeringen vill avskaffa förbudet mot uranbrytning – utredning tillsatt
Sveriges urantillgångar anses stora, enligt ett pressmeddelande från regeringen vilar mer än en fjärdedel av Europas kända urantillgångar i den svenska berggrunden.
Där får den dock ligga ostörd, dagens regler innebär att det inte går att ge vare sig undersökningstillstånd, bearbetningskoncession eller miljötillstånd avseende uran.
Regeringens inställning är att uranbrytning borde kunna prövas enligt relevant miljölagstiftning, och vill därför att det nuvarande förbudet mot uranbrytning ska tas bort.
– Om EU ska bli den första klimatneutrala kontinenten måste tillgången till hållbara metaller och mineral säkerställas. Vi behöver använda den uran vi har, i stället för att som nu – på grund av det gällande förbudet mot uranbrytning – sortera bort det och betrakta det som avfall, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i ett pressmeddelande.
Ministern har beslutat att en utredning ska tillsättas, den ska titta på om förbjudet mot uranbrytning kan avskaffas och redan den 15 maj ska resultatet redovisas.
Det uttalade syftet är att ”plocka bort ett förbud som inte behövs” och utredaren ska undersöka vilka regler som behöver ändras och lämna förslag på vad som behöver göras för att det ska bli möjligt att utvinna uran.
I uppdraget ingår också att analysera om kravet på regeringens tillåtlighetsprövning borde begränsas till att omfatta uranbrytning enbart när den är kärnteknisk verksamhet.