Mötesplatsen som fokuserar på vatten
Den 24–26 oktober är det dags att ta på sig de bekvämaste skorna och åka till Svenska Mässan i Göteborg, för då är det dags för den nya mässan och mötesplatsen Vatten2023. Vi har talat med de tre ansvariga som ska till att mässan blir så bra som möjligt, Annika Persson, Anki Fagerström och Pernilla Ahlqwist hos Svenska Mässan.
En ny vattenmässa alltså, men låt oss backa bandet något för att förstå varför det nu kommer en ny mässa med detta fokus. Annika Persson förklarar att det finns flera anledningar till att det behövs en ny mötesplats. Några exempel är att vattenbristen börjar göra sig påmind även i Sverige, underhållet på VA-anläggningar i samhället är eftersatt och kraven på utsläpp från industrier till vatten blir allt högre.
– Branschorganisationen Vattenindustrin genomförde ett upphandlingsförfarande för att de ville utveckla en mötesplats för dessa frågor. Vi på Svenska Mässan vann uppdraget, säger Annika Persson.
Att skapa en ny mötesplats är inte något man gör på egen hand utan Svenska Mässan har haft flera branschråd som har fått komma med synpunkter på utformningen. Arbetet har inneburit samarbete med en rad olika organisationer till exempel VVS-fabrikanterna, SSTT, Pumpföretagen, Föreningen Vatten, Rise och många fler. Resultatet har blivit något mer än bara en mässa, en mötesplats för alla som på något sätt arbetar med vattenfrågor.
– Det är branschens aktörer som har varit drivande och hjälpt oss att skapa den här mötesplatsen. Utan dem hade vi inte klarat av detta, menar Annika Persson.
– Det är jätteviktigt incitament att branschen velat ha något nytt med vatten och avlopp i fokus, inflikar Anki Fagerström.
Mötesplatsen har tre huvudmålgrupper.
Första målgruppen är den strategiska nivån med beslutsfattare och politiker inom VA-sektorn. För dessa anordnas en egen konferens under de tre dagarna med bland annat föredragshållare från Sveriges Kommuner och Regioner samt Havs- och vattenmyndigheten.
Målgrupp två är industrin där vattenfrågan blir allt viktigare. Här riktar man sig till bland annat produktions- eller underhållschefer.
– Industrin behöver få information hur man kan spara på vatten och investera i industriella vattenlösningar för att bli mer cirkulära. I och med att situationen är ansträngd i det svenska VA-nätet behöver kommuner och företag jobba smart ihop, förklarar Annika Persson.
Hon fortsätter:
– Därför har det varit viktigt att bjuda in alla de som är stora vattenförbrukare som till exempel gruvindustrin, papper och massa, livsmedel samt petrokemi.
Inbjudna talare är bland annat företaget Perstorp och forskningsinstitutet Rise som ska presentera olika delar med fokus på industrins vattenanvändning och smarta sätt att arbeta på.
Den sista målgruppen är de som praktiskt hanterar vatten och avlopp i en verksamhet till exempel underhållstekniker, VA-ingenjörer eller processoperatörer.
Hjärtat i mötesplatsen är mässan med alla utställare. När denna intervju görs är mässan i princip fullbokad och man har börjat med väntelista.
– Det är ju otroligt roligt när man börjar jobba med en sådan här ny mötesplats att se det enorma intresset. Vi har idag 230 utställare och det är mycket mer än vad vi vågat räkna med, säger Anki Fagerström.
Vad kan man då få se på mässgolvet? Hon berättar mer:
– Du hittar både startup-företag, konsulter och leverantörer av stora och små ventiler, rör eller avfuktning. Ja allting kopplat till vatten och avlopp helt enkelt. Det är en bra bredd och mix på utställarna.
Ute på mässgolvet kommer besökarna också att hitta två scener med fullmatat program.
– På Öppna scenen kommer företagen presentera sina bästa case och det blir mycket inspiration. På Innovationsscenen kommer bland annat en rad startup-företag presentera sina nya lösningar men också etablerade företag med nya smarta tekniker, säger Pernilla Ahlqwist.
Förutom att lyssna på inspirerande föredrag kan besökaren besöka Vattenverkstan, ett samarbete med tankesmedjan Sustainability Circle.
– Det är en öppen yta där du som besökare blir inbjuden till att ta till dig ny teknik och själv prova på.
Det kan handla om allt från AI till 3D-modeller och aktörerna är en blandning mellan akademi och företag.
Sista dagen på mässan är det extra fokus på framtidens arbetskraft, där är studenter särskilt välkomna att få se vilka möjligheter som branschen erbjuder.
– Man behöver hitta ett hållbart sätt att lösa frågan om pensionsavgångar och kompetensväxling framöver, förklarar Pernilla Ahlqwist.
Hon hoppas att många studenter ska ta chansen att ställa sina frågor till branschen.
– De kan få svar på vad det finns för karriärvägar och hur möjligheterna i branschen ser ut. Det är många som kanske är nyfikna på att träffa utställare och då guidar vi in dem på utställningen.