23948sdkhjf

Bättre reningsverk med simulering

Ökad användning av processimulering kan bidra till mer effektiva och störningståliga reningsverk visar nytt projekt.

I projektet Osar har man tittat på hur man kan förbättra dagens reningsverk.

– Vi har följt två verkliga fall: Henriksdals reningsverk i Stockholm och Kungsängsverket i Uppsala, som båda är under utbyggnad. Vi har studerat dagens metodik med målet att förbättra den praxis som finns i Sverige och bidra till mer effektiva och resilienta, det vill säga störningståliga, reningsverk, säger Erik U. Lindblom, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett pressmeddelande.

Nationellt finns ingen tillämpad standard för hur reningsverk ska dimensioneras, därför görs olika antaganden för olika verk. Det är inte ovanligt att man utgår från erfarenhet och tumregler utan att precisera vilka osäkerheter som har hanterats.

– Dokumentation över processdimensioneringar av svenska reningsverk finns inte lätt tillgänglig, och den som finns är svår att tolka för en extern part. Den saknar oftast motiveringar för de antaganden som görs om till exempel belastning, reningskrav, resurseffektivitet och valda värden på processparametrar, säger Erik U. Lindblom.

Projektet Osar (Osäkerhetsanalys och simulering för resilient dimensionering av reningsverk) har använt väl etablerade teknikområden och metoder, som dynamisk modellering, osäkerhets- och känslighetsanalys, för det specifika syftet ”dimensionering av reningsverk”, vilket kan ses som nytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098