23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Flera månaders reservkraftstid på mobilbasstation i pilotprojekt med Telia och PTS

Ökat oberoende och robusthet inom kritisk infrastruktur i form av mobilbasstationer stärker Sveriges beredskap.

I ett unikt pilotprojekt mellan Telia och PTS utforskas hur vätgas i kombination med andra energikällor kan förlänga reservkraften och driftstiden för mobilbasstationer i händelse av längre kraftbortfall. På en av Telias master i Roslagen testas nu en kombination av solceller, batterier och vätgasbaserade bränsleceller, med möjlighet att både tillverka och lagra vätgas på plats. Inom ramen för pilotprojektet har en teknisk lösning installerats som ökar motståndskraften och uthålligheten i mobilnätet vid långvariga elavbrott, vilket är ett viktigt steg mot att öka robustheten inom samhällskritisk infrastruktur. 

Lösningen klarar upp till 110 dagars drift av mobilbasstationen, är utsläppsfri, skalbar och repeterbar. 

- Vi är alla beroende av stabil strömförsörjning för att säkerställa en redundant och pålitlig uppkoppling. Med samhällets krav på tillgänglighet och det rådande omvärldsläget finns ett ökat behov av att försörja master även vid längre strömbortfall. Därför är det viktigt att vi tillsammans utforskar om reservkraft som förmåga kan förstärkas. Vi är otroligt nöjda över de insikter som projektet redan gett oss. Dessa kan bli helt avgörande för att fortsätta utveckla robusta och hållbara lösningar som möter dagens utmaningar och framtidssäkrar vår nätinfrastruktur, säger Staffan Åkesson, nätchef på Telia.

Reservkraftsystemet används för att driva Telias telemast i Roslagen vid effektbortfall från ordinarie kraftnät. Syftet är att etablera en alternativ reservkraftslösning på en av Telias mobilsiter som, genom att använda en kombination av vätgasbaserade bränsleceller, solceller och batterier, ökar driftstid och tillgänglighet. Reservkraftslösningen ska gå att reproducera och skala upp för andra siter och andra operatörer. Därtill ska man genom lärdomar av projektet kunna identifiera nya, kostnadseffektiva och långsiktiga metoder som stärker både hållbarhet och tillgänglighet. 

I projektet levererar Euromekanik en vätgasproduktionsenhet med elektrolysör vilken producerar själva vätgasen samt ett högtryckslager i vilken vätgasen lagras. Systemet producerar och lagrar vätgas när systemet försörjs av el från elnätet. 

Vid kraftbortfall kommer vätgas att flöda från högtryckslagret till en bränslecell i vilken vätgasen omvandlas till el som försörjer telemasten. 

- Vi är mycket stolta över att kunna leverera en motståndskraftig lösning för samhällskritisk infrastruktur säger Mikaela Flodin, Försäljningschef Processteknik på Euromekanik AB.

- Det är väldigt roligt att jobba tillsammans med en kund med en tydlig vision men utan en färdig teknisk lösning. Det nära samarbetet mellan alla parterna i projektgruppen (beståendes av Post- och Telestyrelsen, Telia, Euromekanik, Powercell med flera företag) har fungerat mycket bra och detta är en av framgångsfaktorerna i projektet. Vi har nu tagit fram en konceptuell lösning som går att applicera på en rad olika intressanta applikationer avslutar Mikaela. 

 

Fakta om projektet

Maximal reservkraftstid vinter/sommar: 30/110 dagar

Systemet består av: solpaneler, batterier, elektrolysör, kompressor, vätgaslager, bränslecell för vätgas. 

Solpaneler: 26 kWp (kiloWatt peak)

Bränslecell: 10 kW

Vätgaslager: 100 kg, 350 Bars tryck. Effekt motsvarandes 3,3 MWh

 

Telia Company är ägare av siten.

PTS, Post- och Telestyrelsen är finansiär.

 

Frågor

Vid frågor kontakta Mikaela Flodin, Försäljningsansvarig Processteknik på Euromekanik

E-post: mikaela.flodin@euromekanik.se

tel: 031 780 56 17

Euromekanik AB
Marieholmsgatan 54
415 02 Göteborg
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5565620712

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.079